Cât cheltuie sistemul de sănătate din România cu cele 62 de amputații zilnice, la persoane cu diabet?

Care sunt implicațiile sociale și economice ale amputațiilor? ...

O reformă reală a sănătății se bazează, în primul rând, pe consensul național de schimbare în interesul general pentru sănătate

Mai bine de 25 de ani s-a încercat, rând pe rând, în diverse variante, adaptarea un...

Sistemul de sănătate românesc, dincolo de dimensiunea materială

Calitatea sistemului sanitar este strâns legată de calitatea umană a perso...

Strategia de resurse umane în sistemul medical

Există doi piloni esențiali în sistemul sanitar: unul este infrastructura, celălalt...

Educaţia terapeutică, rol cheie în gestionarea bolilor cronice populaţionale

Educaţia joacă un rol cheie în cadrul unei comunităţi, indiferent de domeniul în...

Deblocarea programului de transplant pulmonar – reacții și mesaje ale autorităților și reprezentanților pacienților

Deblocarea programului de transplant pulmonar – reacții și mesaje ale autorităților și reprezentanților pacienților
Share pe Facebook

Sursă foto: Shutterstock

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost inclus în Programul Național de Transplant Pulmonar, programul fiind astfel deblocat. În cadrul unității medicale se vor realiza operații de transplant pulmonar, în urma aprobării ordinului în ședința de Guvern care va avea loc săptămâna aceasta și după apariția ordinului în Monitorul Oficial.

Reacțiile în urma acestui anunț nu au întârziat să apară, atât din partea reprezentanților pacienților, cât și din partea autorităților.

Astfel, conducerea Asociației Transplantaților din România a solicitat prioritizarea etapelor programului de transplant pulmonar, care să înceapă cu asigurarea monitorizării și tratării pacienților în stare post-transplant, pentru siguranța pacienților, dovedirea accesibilității pacienților la servicii medicale și alinierea la standarde europene.

În urma comunicării din 27 martie a Ministrului Sănătății, conform căreia acreditarea spitalului Sf. Maria a fost reevaluată, iar accesul la transplant și monitorizare se va face în paralel, în clinica AKH din Viena, pentru pacientii români, ATR își manifestă susținerea, conform unui comunicat de presă transmis de asociație.

În aceste condiții, Asociația Transplantaților din România mai subliniază importanța formulării unor măsuri de natură legislativă, medicală și de tratament care să-i asigure pacientului accesibilitate la servicii medicale, la monitorizare și la tratament și în cazul post-transplant, asociația înaintând ministerului propuneri în acest sens.

În ceea ce privește alocarea plămânilor de la pacienții români aflați în moarte cerebrală, în țară și către Eurotransplant, ATR susține că trebuie stabilite reguli clare și reglementate printr-un parteneriat, astfel încât și România să poată beneficia de ,,alocare transfrontalieră” de organe.

Reacții în urma deblocării programului de transplant pulmonar nu au întârziat să apară nici din partea Primăriei Municipiului București. Astfel, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a declarat că activitatea de transplant nu a fost posibilă până acum din motive strict birocratice. „Municipalitatea, împreună cu Ministerul Sănătății, au investit, de-a lungul timpului, aproximativ 10 milioane de euro pentru finanțarea Clinicii de Transplant din cadrul Spitalului Sfânta Maria, astfel încât să se creeze, în premieră națională, condițiile pentru transplantul pulmonar. Apreciem toate colaborările cu spitalele din Europa, dar ne dorim ca și noi să avem în țară condiții ultramoderne în unitățile medicale. Mă bucur foarte mult că, în cel mai scurt timp, românii vor beneficia în București de o unitate medicală realizată la standarde europene și nu vor mai fi nevoiți să apeleze la clinici din străinătate pentru acest gen de transplant”, a declarat primarul general.

De asemenea, Primăria Municipiului București a transmis printr-un comunicat de presă faptul că în 2017 se va continua programul demarat în 2016 de dotare cu aparatură ultramodernă a celor 19 spitale și cabinetele școlare din capitală, în valoare de 15,5 milioane euro. Pentru investiții s-au prevazut 57 milioane euro, în care au fost incluse spitalele Gomoiu și Foișor, în valoare de 24 milioane de euro. Totodată, potrivit PMB, au fost prevăzute sumele necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, la standarde europene, cu 2000 de paturi, investiție de aproximativ 300 de milioane de euro.

Woerwag pharma

EDITORIALE

linie_analize

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de...

Breaking News-uri încă din anii 90: cine le-a văzut, auzit, ce s-a schimbat?!

Breaking News-uri
încă din anii 90:
cine le-a văzut, auzit,
ce s-a schimbat?!

O scurtă incursiune în evenimentele care au dat breaking news-uri în sănătatea românească

După 1...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

Schimbarea societății, a clasei politice, a învățământului, sistemului de sănătate. Idei comune, uzuale, promovate în cont...

Realități și perspective ale politicii medicamentului

Realități și
perspective
ale politicii
medicamentului

Politica medicamentului din România este încă la început de drum. De-a lungul timpului au fost încercări de reglementare a d...

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascu...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
Vaccinare banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monit...