Managementul cancerului. Ce știm? Ce putem? Cum putem face efectiv?

La ora actuală, când vorbim despre cancer, nu ne mai referim la o singură maladie. Noți...

Relația medic – sistem medical. Cantitate versus calitate

Medicina a fost inventată de către oameni, pentru oameni

O reformă reală a sănătății se bazează, în primul rând, pe consensul național de schimbare în interesul general pentru sănătate

Mai bine de 25 de ani s-a încercat, rând pe rând, în diverse variante, adaptarea unui s...

Dezvoltarea sectorului de îngrijiri paliative în România, un pas spre normalitate

În lanțul complex al abordării pacientului oncologic și nu numai, de la diagnostic la t...

Spre ce țintim astăzi în oncologie?

Cancerul reprezintă o patologie extrem de complexă. Nefiind o singură boală, necesită o...

OMS cere adoptarea unor măsuri urgente pentru combaterea tuberculozei

OMS cere adoptarea unor măsuri urgente pentru combaterea tuberculozei
Share pe Facebook

Deși eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 53 de milioane de vieți începând cu anul 2000, iar rata mortalității a fost redusă la 37%, afecțiunea este în continuare responsabilă pentru cele mai multe decese asociate bolilor infecțioase, înregistrate în anul 2016, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit organizației, în majoritatea statelor progresele pentru combaterea bolii sunt mult prea lente, fapt ce împiedică atingerea țintelor globale în acest sens, iar autoritățile nu reușesc să remedieze lacunele existente în tratarea și prevenirea tuberculozei.

„Deși statele din întreaga lume și-au luat angajamentul de a pune capăt epidemiei de TBC până în anul 2030, acțiunile și investițiile în acest sens nu se potrivesc cu retorica politică. Avem nevoie de o abordare dinamică, globală și multisectorială. Vestea bună este însă, faptul că avem două oportunități importante de a progresa în domeniu: prima conferință ministerială pentru eradicarea TBC, care va avea loc la Moscova urmată de prima reuniune ONU la nivel înalt pe tema tuberculozei, programată pentru anul 2018”, a afirmat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit acestuia, cele două reuniuni vor antrena diferite sectoare în lupta cu tuberculoza și ar trebui să ofere un impuls pentru accelerarea eforturilor de eradicare a afecțiunii.

Rezistanța infecției la antibiotice, una dintre principalele provocări în domeniu

OMS a atras atenția că una dintre principalele probleme în domeniu rămâne rezistența infecției la medicamente. Alte provocări sunt reprezentate de slaba raportare și subdiagnosticarea afecțiunii, rata scăzută de succes a tratamentului, lipsa terapiei antiretrovirale în cazul persoanelor diagnosticate cu TBC și care sunt bolnave și de HIV, lipsa accesului la tratament a bolnavilor care nu au și SIDA, dar și investițiile scăzute în tratatea și prevenirea bolii, mai ales în statele cu venituri mici și medii.

Potrivit instituției, pentru stoparea epidemiei de TBC sunt necesare acțiuni și din partea altor sectoare ale societății, nu doar din partea instituțiilor și specialiștilor din domeniul medicinii.

Datelor furnizate de OMS arată că în anul 2016 s-au înregistrat 10.4 milioane de cazuri noi de TBC, iar 10% dintre acestea s-au înregistrat în rândul bolnavilor de HIV. 64% din totalul cazurilor au provenit din șapte state. Cele mai multe s-au înregistrat în India, urmată de Indonesia, China, Filipine, Pakistan, Nigeria și Africa de Sud. De asemenea, numai anul trecut, aproximativ 1.7 milioane de oameni au murit de tuberculoză, între aceștia numărându-se aproape patru sute de mii de bolnavi de SIDA.

Anul trecut, în România, OMS a raportat 13.617 bolnavi de tuberculoză, dintre care 12.790 au fost cazuri noi raportate sau recidive.
 

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

Breaking News-uri încă din anii 90: cine le-a văzut, auzit, ce s-a schimbat?!

Breaking News-uri
încă din anii 90:
cine le-a văzut, auzit,
ce s-a schimbat?!

O scurtă incursiune în evenimentele care au dat breaking news-uri în sănătatea românească

După 1989, pri...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...