Relația medic – sistem medical. Cantitate versus calitate

Medicina a fost inventată de către oameni, pentru oameni

De unde începe reforma în sănătate

Educația populației, formarea și promovarea specialiștilor, utilizarea eficien...

Rolul radioterapiei în tratatmentul oncologic

Incidența cancerului a crescut în întreaga lume și este prima cauză de mortalitate după...

Dezvoltarea sectorului de îngrijiri paliative în România, un pas spre normalitate

În lanțul complex al abordării pacientului oncologic și nu numai, de la diagnostic la t...

Sănătatea nu trebuie privită ca o marfă

Spitalul nu poate genera profit. Profitul trebuie să fie al societății prin vindeca...

Președintele Organizației de Serializare a Medicamentelor din România: „Începând cu 9 februarie 2019, fiecare cutie de medicamente va avea un cod de identificare unic”

Președintele Organizației de Serializare a Medicamentelor din România: „Începând cu 9 februarie 2019, fiecare cutie de medicamente va avea un cod de identificare unic”
Share pe Facebook

Dan Zaharescu, președintele Organizației de Serializare a Medicamentelor din România a explicat că, începând cu 9 februarie 2019, fiecare cutie de medicamente va avea un sistem de sigiliare și un cod de identificare unic, odată cu implementarea în România a Directivei UE privind siguranța medicamentului. Declarația a fost făcută în cadrul evenimentului „Siguranța Pacientului prin Siguranța Medicamentului - 1 an până la operaționalizarea Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor”, care are loc astăzi, la Palatul Parlamentului.

Dan Zaharescu a explicat că serializarea medicamentelor, cu un cod unic similar unui CNP, va permite ca în clipa în care farmacistul va elibera către pacient o cutie de medicamente să verifice seria medicamentului într-o bază de date națională și să-i confirme autenticitate. Astfel că produsul va fi eliberat către pacient, doar dacă datele se vor confirma.

Potrivit acestuia, sistemul de verificare al medicamentelor va fi replicat la nivelul fiecărui stat membru al Uniunii Europene, fiind vorba despre un ansamblu de măsuri menite să combată contrafacerea și falsificarea medicamentelor, care reprezintă o amenințare pentru siguranța pacienților.
 
Președintele Organizației de Serializare a Medicamentelor din România a adăugat că pentru industria farmaceutică o provocare majoră este faptul că, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene, sarcina implementării unei directive îi revine industriei, iar autoritățile joacă un rol secundar, de sprijin.
 
Prezentă la eveniment, Conf. dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat în Departamentul Sănătate Publică, în cadrul Administrația
Prezidențială, a subliniat importanța armonizării legislației europene în lupta împotriva falsificării medicamentelor.
 
Falsificarea medicamentului reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății cu care se confruntă toate statele, țara noastră nu face excepție. Cu cât rețeaua de distribuție, lanțul de aprovizionare cresc,  cresc și vulnerabilitățile”, a afirmat Conf. dr. Diana Loreta Păun.
 
Ea a menționat că între medicamentele cel mai des falsificate se numără cele destinate tratării cancerului.  În opinia sa, lupta împotriva celei mai mai probleme de sănătate publică la nivel mondial trebuie să vizeze atât partea de prevenție, cât și siguranța medicamentelor.
 

Regulamentul Delegat UE nr. 2016/161 stipulează obligativitatea introducerii elementelor de siguranță pe medicamentele cu prescripție și pe anumite medicamente fără prescripție, menționate de legislație, ceea ce garantează autenticitatea medicamentelor, previne intrarea medicamentelor falsificate în lanțul legal european de comercializare. 

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...