Raportul direct proporțional între un sistem de sănătate ,,sănătos” și profesioniști

Nevoia de sănătate a populației, baza reformei sistemului sanitar românesc

Cât cheltuie sistemul de sănătate din România cu cele 62 de amputații zilnice, la persoane cu diabet?

Care sunt implicațiile sociale și economice ale amputațiilor? ...

(P) Mecanisme de reglementare pentru autorizarea prioritară a medicamentelor inovatoarea, fără alternativă terapeutică

Agenția Europeana a Medicamentului - European Medicines Agency (EMA) face toate demersu...

Planul Național Multianual Integrat de Control al Cancerului - contextul intern vs experiența internațională în implementarea de măsuri de control al cancerului

Implementarea și dezvoltarea de strategii de control al cancerului se înscriu între pri...

Strategia de resurse umane în sistemul medical

Există doi piloni esențiali în sistemul sanitar: unul este infrastructura, celălalt est...

Studenții la medicină spun că spitalele din România nu asigură un mediu de lucru performant și motivant

Studenții la medicină spun că spitalele din România nu asigură un mediu de lucru performant și motivant
Share pe Facebook

Shutterstock

Majoritatea studenților la medicină consideră că spitalele din România nu asigură un mediu de lucru performant și motivant, potrivit rezultatelor unui chestionar completat de 593 de studenți mediciniști, din 10 centre universitare românești.
 
Rezultatele au fost publicate în Raportul tehnic al Proiectului Național de Responsabilitate Socială a Facultăților de Medicină din România și Republica Moldova, derulat de către Asociați Decanilor Facultăților de Medicină din România.
 
Perspectiva negativă a studenților la medicină se manifestă și în raport cu dotările din spitale, cea mai mare parte a tinerilor fiind de părere că aparatura din instituțiile sanitare românești nu se ridică la standardele internaționale.
 
Mai mult decât atât, 78% dintre repondenți consideră că medicii sunt expuși frecvent la riscuri, care le pot provoca diferite boli profesionale.
În ceea ce privește salariile, 60% dintre participanții la studiu consideră că, în România, profesia de medic nu asigură un trai decent, iar peste 50% dintre ei spun că fondurile alocate sănătății sunt insuficiente. Cu toate acestea, 40% dintre ei recunosc că în medicină se câștigă mai mulți bani decât în alte domenii, iar 43% dintre ei spun că nu ar schimba specialitatea aleasă cu una mai bine plătită.
 
Când vine însă vorba despre cunoștințele dobândite în școală, doar 34% dintre studenți consideră că sistemul de învățământ medical românesc asigură o pregătire temeinică a viitorilor medici, adecvată necesităților actuale ale populației.
 
Proiectul Național de Responsabilitate Socială a Facultăților de Medicină din România și Republica Moldova face parte dintr-o viziune mondială lansată în anul 2010 și a avut ca scop evaluarea unor aspecte importante privind activitatea de formare medicală pentru a se atinge dezideratul de creștere a accesului populației din România la asistența medicală de calitate.
 

Raportul tehnic care însoțește proiectul conține informații relevante privind evaluarea parcursului profesional al tinerilor absolvenți ai programelor de Licență în Medicină și de Rezidențiat în specialitățile medicale; evaluarea gradului de acoperire a specialităților medicale prin stabilirea unui registru care să cuprindă necesarul de specialiști în concordanță cu repartiția acestora în diversele teritorii; identificarea nivelului de satisfacție a profesioniștilor din domeniul sănătății și a comunității în contextul condițiilor și serviciilor oferite de către Sistemul de Sănătate; estimarea factorilor implicați cauzal în evoluția fenomenului de migrație a profesioniștilor din domeniul sănătății.  

EDITORIALE

linie_analize

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de cătr...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...