(P) Mecanisme de reglementare pentru autorizarea prioritară a medicamentelor inovatoarea, fără alternativă terapeutică

Agenția Europeana a Medicamentului - European Medicines Agency (EMA) face toate demersu...

Sănătatea românească, o problemă de prioritate

Sistemul de sănătate românesc este caracterizat de deficiențe la numeroase capitole, c...

Dezvoltarea sectorului de îngrijiri paliative în România, un pas spre normalitate

În lanțul complex al abordării pacientului oncologic și nu numai, de la diagnostic la t...

Sănătatea nu trebuie privită ca o marfă

Spitalul nu poate genera profit. Profitul trebuie să fie al societății prin vindeca...

Abordarea integrată a patologiei oncologice – provocări și soluții

O regulă ce caracterizează sistemul medical actual este că, odată cu schimbarea guverne...

Includerea podiatrului în echipa de îngrijire a persoanelor cu diabet poate duce la scăderea amputațiilor cauzate de piciorul diabetic cu 85%

Includerea podiatrului în echipa de îngrijire a persoanelor cu diabet poate duce la scăderea amputațiilor cauzate de piciorul diabetic cu 85%
Share pe Facebook

Podiatria, specialitatea care se ocupă cu sănătatea și îngrijirea picioarelor, cu un impact major în îngrijirea persoanelor cu diabet, nu este inclusă la ora actuală în catalogul ocupațiilor în România. Recunoșterea specialității și în țara noastră ar permite formarea de podiatri, care, dacă ar face parte din echipa de îngrijire a persoanelor cu diabet zaharat amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare cauzate de diabet ar putea scădea cu până la 85%.

În contextul Zilei Internaționale a Podiatrului marcate și în România printr-o conferință de presă în Cluj-Napoca, s-a discutat despre demersurile de recunoaștere a meseriei în țara noastră, prin înființarea încă din anul 2015 a Asociației de Podiatrie, care își propune să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și să conștientizeze populația în legătură cu importanța sănătății picioarelor.

„Dorim să facem demersuri la nivelul Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei astfel încât această profesie şi această specialitate de podiatrie în rândul asistenţilor medicali să fie inclusă în catalogul ocupaţiilor din România. Cel mai important obiectiv este reducerea ratei amputaţiilor asociate diabetului zaharat la nivel naţional, având în vedere că, zilnic, în România, se produc aproximativ 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet”, a declarat Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.

Dincolo de aportul pe care îl pot avea specialiștii podiatri în îngijirea persoanelor cu diabet, aceștia au un rol important și din punctul de vedere al abordării altor probleme de sănătate a piciorului și al prevenirii lor.

„În afara ajutorului esențial oferit pacientului cu picior diabetic, podiatrul ar trebui să facă o recomandare copiilor încă de când sunt mici, astfel încât să li îi sugereze tipul de încălţăminte. De asemenea, podiatrul este foarte important pentru un sportiv, care ar trebui să aibă o evaluare a mersului, a posturii, a anatomiei piciorului lui. Acest podiatru ar putea face trimiteri către alte specialităţi, ar putea realiza triajul persoanelor cu afecţiuni ale picioarelor”, a spus președintele Asociației de Podiatrie.

Podiatria este recunoscută ca specialitate în peste 20 de state din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie. Peste un milion de persoane cu diabet suferă o amputaţie la nivelul piciorului, în întreaga lume, 80% dintre amputații fiind precedate de leziuni ulcerative şi infecţii. Numărul de amputații la nivelul picioarelor cauzate de diabet a crescut constant în România începând cu anul 2010, în lipsa unei politici de sănătate aplicate la nivel național în acest domeniu.

Importanta specialiștilor podiatri este legată direct de ajutorul adus în prevenirea amputațiilor, traducându-se și în eficientizarea costurilor de îngrijire pentru persoanele cu diabet si picior diabetic. De pildă, un studiu din Statele Unite ale Americii realizat de Asociația Medicală de Podiatrie din America a relevat faptul că un dolar investit de un podiatru în tratamentul unui pacient cu picior diabetic, va genera între 27 și 51 de dolari economisiți pentru sistemul de sănătate.

„Și în România este nevoie de podiatrie și de podiatri, fiind necesar ca toți actorii implicați să își aducă aportul pentru ca specialitatea sa devină de sine stătătoare, podiatrul având un rol cheie în prevenția, monitorizarea și în tratamentul piciorului diabetic, dar și în îngrijirea picioarelor la nivelul populației în general”, a mai subliniat Norina Gâvan.
 

EDITORIALE

linie_analize

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

Schimbarea societății, a clasei politice, a învățământului, sistemului de sănătate. Idei comune, uzuale, promovate în contextul nați...

Breaking News-uri încă din anii 90: cine le-a văzut, auzit, ce s-a schimbat?!

Breaking News-uri
încă din anii 90:
cine le-a văzut, auzit,
ce s-a schimbat?!

O scurtă incursiune în evenimentele care au dat breaking news-uri în sănătatea românească

După 1989, pri...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...