Educaţia terapeutică, rol cheie în gestionarea bolilor cronice populaţionale

Educaţia joacă un rol cheie în cadrul unei comunităţi, indiferent de domeniul în...

Spitalul public în sistemul de sănătate românesc – soluții pentru un management eficient

Noile prevederi ale contractului de management pentru spitalele din sistemul pu...

Reforma sistemului de sănătate românesc, între lipsa unei viziuni și lipsa finanțării

De cele mai multe ori, problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din Rom...

Relația medic – sistem medical. Cantitate versus calitate

Medicina a fost inventată de către oameni, pentru oameni ...

Sistemul de sănătate românesc, dincolo de dimensiunea materială

Calitatea sistemului sanitar este strâns legată de calitatea umană a perso...

S-a înființat Societatea Română de Transplant Medular!

S-a înființat Societatea Română de Transplant Medular!
Share pe Facebook

Necesitatea dezvoltării activităţii de transplant medular în bolile hematologice şi nehematologie, în sistemul de sănătate din ţara noastră, în contextul în care acest tip de transplant reprezintă o şansă la viaţă pentru persoanele cu afecţiuni din sfera hematologică, dar şi nehematologică, a condus la înfiinţarea Societăţii Române de Transplant Medular (SRTM) – entitate care dă posibilitatea actualilor şi viitorilor specialişti să creeze o comunitate şi sub umbrela căreia se află toate centrele de transplant medular din ţară.

Organizaţia îşi propune, printre altele, să realizeze şi să coordoneze cercetarea ştiinţifică în acest domeniu medical, la nivel national, prin formarea profesională continuă, dar și să asigurare activitatea de supervizare pentru tehnicile de transplant medular și de celule stem.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, reprezentanții societății au în plan elaborarea unor programe curriculare care privesc formarea şi dezvoltarea profesională continuă în domeniu; crearea la nivel național micro-centre de resurse, informare, cercetare şi instruire pentru personalul implicat în domeniu; colaborarea cu instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale româneşti şi organizaţii internaţionale și derularea proiectelor de informare pentru creșterea gradului de conștientizare, în rândul publicului larg a tematicii transplantului medular în contextul național.

„În cadrul Societăţii Române de Transplant Medular ne propunem să venim în sprijinul bolnavilor care au nevoie de acest tip de transplant, prin susținerea dezvoltării acestor proceduri în România, asigurând, prin membrii Societății, expertiza necesară extinderii activității de transplant medular. Ne dorim să creăm un cadru de cercetare științifică în domeniu, precum și de formare profesională continuă, care să le faciliteze profesioniștilor implicați în realizarea transplantului medular accesul la cele mai noi informații, pentru îmbunătățirea permanentă a practicii clinice. De aceea, Societatea vizează stabilirea de parteneriate cu organizațiile și instituțiile naționale și internaţionale active în această zonă medicală, pentru a aduce la cunoştinţa medicilor români progresele din domeniu. Ne bazăm pe o colaborare fructuoasă cu autorităţile din sistemul de sănătate în demararea unor strategii şi programe naţionale de sprijinire a activităţilor de transplant medular”, a declarat Conf. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular.

În România, transplantul medular se efectuează momentan în patru centre principale și anume în Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic Colțea.

Anual, aproximativ 3 din 100.000 de persoane diagnosticate cu boli hematologice maligne au nevoie de transplant medular cu celule stem hematopoietice, potrivit datelor Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din anul 2015.

Conform datelor Agenției Naționale de Transplant, în țara noastră erau realizate 237 de transplanturi de celule stem hematopoietice în anul 2015. Aceste intervenții erau realizate pentru tratarea mielomului multiplu, a limfomului Hodgkin, a limfomului non-Hodgkin, a leucemiei acute mieloide sau a leucemiei acute limfoblastice.

În plus, datele Societății Europene de Transplant de Sânge și Măduvă referitoare la numărul transplantelor medulare efectuate în țara noastră indică România ca fiind în topul statelor cu salturi mari în această privință. Cu toate acestea, activitatea de transplant medular din țara noastră rămâne redusă comparativ cu Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie sau Polonia, se mai indică în aceleași statistici ale societății europene.

Mai multe informații despre Societatea Română de Transplant Medular găsiți pe site-ul: http://transplantmedular.ro/

Woerwag pharma

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dinco...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

Schimbarea societății, a clasei politice, a învățământului, sistemului de sănătate. Idei comune, uzuale, promovate în cont...

Realități și perspective ale politicii medicamentului

Realități și
perspective
ale politicii
medicamentului

Politica medicamentului din România este încă la început de drum. De-a lungul timpului au fost încercări de reglementare a d...

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascu...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
Vaccinare banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monit...