O strategie de sănătate eficientă necesită o abordare globală, la nivel social

Sistemul de sănătate din România nu este altceva decât o reflexie a societății în care...

Cât cheltuie sistemul de sănătate din România cu cele 62 de amputații zilnice, la persoane cu diabet?

Care sunt implicațiile sociale și economice ale amputațiilor? ...

Rolul radioterapiei în tratatmentul oncologic

Incidența cancerului a crescut în întreaga lume și este prima cauză de mortalitate după...

O reformă reală a sănătății se bazează, în primul rând, pe consensul național de schimbare în interesul general pentru sănătate

Mai bine de 25 de ani s-a încercat, rând pe rând, în diverse variante, adaptarea unui s...

(P) Accesul la terapiile imuno-oncologice: necesitatea unei noi abordări privind schemele de acces facilitate

Oncologia este unul dintre domeniile în care progresul științific a fost fulminant în u...

Sondaj cu privire la vaccinare: aproape 90% dintre romani sustin vaccinarea

Sondaj cu privire la vaccinare: aproape 90% dintre romani sustin vaccinarea
Share pe Facebook

Un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în contextul dezbaterilor din ultima vreme despre legea vaccinării şi despre imunizarea copiilor, a arătat că cei mai mulţi dintre participanţii la studiu, respectiv 87%, susţin vaccinarea şi cred că „beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile reacțiilor adverse”.

În ceea ce priveşte respectarea imunizării urmând Schema Naţională de Vaccinare, 83% dintre participanții la studiu cred că vaccinarea cu serurile prevăzute în Schema Naţională este un lucru bun şi că cei mici trebuie vaccinaţi. Doar 15% sunt de părere că unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii, iar 1% cred că vaccinarea este un lucru rău pentru copii.

Referitor la informarea populaţiei cu privire la vaccinare şi beneficiile acesteia, 72% dintre respondenţi sunt de părere că cei care ar trebui să aducă la cunoştinţa oamenilor calendarul de vaccinare, dar şi beneficiile şi riscurile vaccinurilor sunt medicii de familie, mai arată rezultatele studiului publicate pe www.ires.com.ro.

În acelaşi timp, admiterea copiilor într-o unitate de învățământ pe baza dovezii vaccinării complete, conform schemei naționale, este percepută de 83% dintre respondenţi ca fiind un lucru bun.

În ceea ce priveşte cauzele care au dus la scăderea ratei de vaccinare în ţara noastră, 27% dintre participanţii la studiu au menţionat lipsa vaccinurilor, 27% - mediatizarea unor cazuri de îmbolnăvire după vaccinare, 17% - păreri personale ale părinţilor, 10% - campaniile anti-vaccinare promovate de anumite personalități publice, 7% - slaba calitate a informării părinţilor, 3% - dezinteresul instituțiilor statului, 2% - lipsa comunicării cadrelor medicale cu pacienții şi 1% - lipsa reglementărilor adecvate de către instituțiile statului.

De altfel, lipsa unor vaccinuri de pe piaţă a fost motivată de 40% din respondenţi ca fiind o consecinţă a schimbărilor frecvente ale politicilor Ministerului Sănătăţii şi a unei gestionări nepotrivite a situaţiei.

Întrebaţi dacă ar avea un nou-născut, 94% dintre participanții la studiu au spus că ar vaccina copilul conform schemei naționale de vaccinare, iar 5% au menţionat că ar alege să nu facă acest lucru.

Legat de epidemia de rujeolă cu care se confruntă România în acest moment, 92% dintre intervievați au precizat că au auzit de situaţia în care se află ţara noastră, nevaccinarea fiind cauza principală invocată de 43% dintre respondenţi. Un procent de 28% nu știu sau nu răspund atunci când sunt întrebați care ar fi, în opinia lor, cauza epidemiei, potrivit studiului.
 

Woerwag pharma

EDITORIALE

linie_analize

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de cătr...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...