Sistemul de sănătate românesc, dincolo de dimensiunea materială

Calitatea sistemului sanitar este strâns legată de calitatea umană a personal...

Sănătatea nu trebuie privită ca o marfă

Spitalul nu poate genera profit. Profitul trebuie să fie al societății prin vindeca...

Rolul radioterapiei în tratatmentul oncologic

Incidența cancerului a crescut în întreaga lume și este prima cauză de mortalitate după...

Educaţia terapeutică, rol cheie în gestionarea bolilor cronice populaţionale

Educaţia joacă un rol cheie în cadrul unei comunităţi, indiferent de domeniul în care ...

Politica Europeană de Sănătate 2020

Sănătatea a rămas, dincolo de schimbările sau provocările timpului, o prerogativă a fie...

Sorin Grindeanu, despre taxa clawback: „Dacă soluția este introducerea unui calcul diferențiat nu vom ezita să o aplicăm”

Sorin Grindeanu, despre taxa clawback: „Dacă soluția este introducerea unui calcul diferențiat nu vom ezita să o aplicăm”
Share pe Facebook

Primul Ministru al României, Sorin Grindeanu, a declarat că ia în considerare introducerea unui calcul diferențiat pentru taxa clawback, pentru producătorii de medicamente generice.

„Știu de povara clawback pentru producătorii de medicamente generice. Dacă soluția este introducerea unui calcul diferențiat, nu vom ezita să o aplicăm”, a declarat premierul, prezent la evenimentul International Health Forum, organizat de către Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Totodată, Grindeanu a precizat că politica de prețuri la medicamente trebuie revizuită total, fără însă a duce la dispariția unor medicamente de pe piață.

„Trebuie să asigurăm medicamente pentru toți românii (…) Trebuie să revizuim total politica de prețuri, dar trebuie să ne asigurăm să nu fie medicamente care să nu mai existe pe piață. (…) Trebuie să vorbim și de exportul paralel, trebuie să vorbim de licitații și de spitale. Trebuie să ne asigurăm ca orice român să aibă medicamente, fie că vorbim despre vaccinuri sau de medicamente oncologice”, a mai declarat primul ministru.

Introducerea unui clawback diferențiat este o solicitare mai veche a producătorilor de medicamente generice, care spun că o astfel de măsură ar ajuta la stoparea dispariției medicamentelor ieftine de pe piață. Proiectul de lege elaborat, însă, în acest sens nu s-a concretizat până în prezent. Proiectul de modificare a OUG 77/2011 se află de mai mult timp în Parlament, unde a fost adoptat de Senat, iar acum se află la Camera Deputaților, camera decizională.

La evenimentul organizat de către APMGR a participat și ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog care a menționat că Ministerul însearcă să aducă readucă pe piață anumite medicamente care au dispărut.

„Noi trebuie să facem un balans între prețul medicamentelor și existența medicamentelor pe piață. Pacientul trebuie să aibă acces la medicamente noi și  la medicamente ieftine”, a spus ministrul Sănătății.

Prezenți la eveniment au fost și consilierul de stat, conf. dr. Diana Loreta Păun, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, președinții comisiilor de sănătate din Parlament, dr. Laszlo Attila (Comisia pentru Sănătate Publică din Senat), conf. dr. Corneliu-Florin Buicu (Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților), președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, conf. dr Marian Burcea, președintele ANMDM, dr. Nicolae Fotin, Jacek Glinka, președintele Medicines for Europe, respectiv Adrian Grecu, noul președinte al APMGR.

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...