Spitalul public în sistemul de sănătate românesc – soluții pentru un management eficient
Noile prevederi ale contractului de management pentru spitalele din sistemul pu...

(P) Mecanisme de reglementare pentru autorizarea prioritară a medicamentelor inovatoarea, fără alternativă terapeutică
Agenția Europeana a Medicamentului - European Medicines Agency (EMA) face toate demersu...

Abordarea integrată a patologiei oncologice – provocări și soluții
O regulă ce caracterizează sistemul medical actual este că, odată cu schimbarea guverne...

Anatomia patologică, punct de pornire în tratamentul oncologic
Eforturile terapeutice împotriva cancerului pot fi comparate cu un teatru de război, în...

Inovația în chirurgia oncologică – trecerea de la operații clasice la telechirurgie
Ce presupune racordarea României la progres, tehnologie înaltă și la performanț...

Bilanțul ministrului Sănătății după primul trimestru de mandat
Ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, a prezentat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, bilanțul celor patru luni de mandat. Achiziția de aparate de radioterapie pentru spitale din București și din țară, investiții în dotarea cu echipamente a unităților de primiri urgențe din 68 de spitale și schimbarea modalității de achiziție a vaccinurilor se află printre proiectele începute în primul trimestru la Ministerul Sănătății.
Prof. dr. Florian Bodog: Ieri s-a lansat licitația pentru achiziționarea a cinci echipamente de radioterapie, deci cinci acceleratoare liniare, pentru Institutul Oncologic București, Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, Spitalul Universitar de Urgență Elias, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța și Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Galați. Aceste echipamente de radioterapie vor fi achiziționate la nivel național, deci prin achiziție națională, cu fondurile de la Banca Mondială. Urmează încă șapte echipamente, pe măsură ce primim rapoartele de la Agenția Europeană de la Viena. (...) Spitalele nu au fost alese de mine, spitalele sunt parte a unei strategii a Băncii Mondiale. Practic această achiziție trebuia să pornească de mult. Nu știu care au fost motivele pentru care nu a fost demarată, eu am luat-o ca o prioritate, punerea în valoare a acestui acord cu Banca Mondială, pentru că folosind acești bani putem să dotăm unitățile sanitare și radioterapia, după cum știți, este o problemă. Sunt liste de așteptări de până la patru-cinci luni pentru acești pacienți și eu cred că aceasta este o prioritate pentru noi ca și sistem.
Au fost achiziționate echipamente de 3.91 mil. de euro pentru unitățile de primiri urgențe din 68 de spitale
Prof. dr. Florian Bodog: De asemenea, au fost finalizate contractele de furnizare de echipamente specifice unităților de primiri urgențe din 68 de spitale regionale, strategice, institute medicale, spitale județene, spitale de pediatrie și spitale de suport. În cadrul acestui proces au fost achiziționate ventilatoare, echipamente de monitorizare, ecografe, valoarea totală fiind de 3.91 de milioane de euro.
277 de mașini de anestezie vor ajunge în blocurile operatorii din aproximativ 50 de spitale
Prof. dr. Florian Bodog: A fost finalizată procedura de achiziție de mașini de anestezie pentru dotarea blocurilor operatorii din spitalele regionale, strategice, institute medicale, spitale județene, spitale de pediatrie și spitale de suport. 277 de mașini de anestezie, de trei tipuri, vor fi achiziționate pentru blocurile operatorii, din cadrul a aproximativ 50 de unități sanitare. Aceste mașini de anestezie vor fi livrate și li se va asigura și pregătirea personalului care le va opera, iar contractul va fi semnat până la sfârșitul acestei luni.
Se introduc acorduri multianuale pentru achiziția de vaccinuri
Prof. dr. Florian Bodog: Începând din acest moment pentru toate vaccinurile care sunt puse pe piață în România și pentru care nu trebuie să fac altfel de procedură decât contract de achiziție, pentru toate procedurile voi implementa acord-cadru pe patru ani pentru a avea predictibilitate și să fim foarte bine prinși în strategia firmelor producătoare de vaccinuri.
EDITORIALE

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de cătr...
RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...



România medicală de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...
