Promovarea politicilor de sănătate, cu accent pe prevenție, trebuie să constituie prioritatea oricărui sistem de sănătate

Un sistem de sănătate eficient este un sistem în care profilaxia și educația pentru s...

Rolul radioterapiei în tratatmentul oncologic

Incidența cancerului a crescut în întreaga lume și este prima cauză de mortalitate după...

Sănătatea nu trebuie privită ca o marfă

Spitalul nu poate genera profit. Profitul trebuie să fie al societății prin vindeca...

Anatomia patologică, punct de pornire în tratamentul oncologic

Eforturile terapeutice împotriva cancerului pot fi comparate cu un teatru de război, în...

Spre ce țintim astăzi în oncologie?

Cancerul reprezintă o patologie extrem de complexă. Nefiind o singură boală, necesită o...

27 iulie 2017

Dr. Gabriel Tatu Chițoiu: ,,Ar trebui să existe o relație directă între Ministerul Sănătății și Societățile Medicale Profesionale. La ora actuală comisiile de specialitate frânează procesul de comunicare.”

Share pe Facebook

Un proiect al Ministerului Sănătăţii, supus dezbaterii publice, propune ca în Minister să existe 59 de comisii de specialitate, faţă de 28 câte sunt în prezent. Potrivit proiectului, membrii comisiilor ar trebui să fie personalităţi și specialiști în diferite domenii medicale. Comisiile ar urma să elaboreze protocoalele terapeutice standardizate, propuneri pentru pachetele de servicii medicale incluse în sistemul de asigurări de sănătate, să colaboreze cu societăţile profesionale, să fomuleze competenţele incluse în pregătirea pentru specialitate sau tematicile examenului de medic specialist şi primar.

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, Președintele Societății Române de Cardiologie și membru în actuala comisie de cardiologie a Ministerului, este de părere, însă, că această soluție nu este cea mai bună variantă având în vedere ceea ce își propune proiectul, pentru că nu ar face decât să îngreuneze comunicarea și dialogul dintre Ministerul Sănătății și societățile medicale profesionale.

„Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății ar trebui desființate. Ar trebui să fie o relație directă între Ministerul Sănătății și societățile medicale profesionale. Înființarea unor comisii în interiorul Ministerului Sănătății reprezintă o verigă intermediară care mai degrabă frânează procesul de comunicare între Ministerul Sănătății și Societățile Medicale Profesionale. În momentul în care se solicită scrierea anumitor protocoale și proceduri în diferite specialități medicale, se solicită ca aceste protocoale să fie elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. Comisiile de specialitate cer ca aceste protocoale să fie executate de societățile medicale profesionale. Acest proces lent duce la foarte multe greutăți.

Pe de altă parte, dacă societățile profesionale vor să propună anumite programe, acestea trebuie propuse inițial comisiilor de specialitate. Vorbim astfel despre un proces birocratic care mai degrabă încurcă problemele decât să le simplifice.

Societățile medicale profesionale cuprind experții în problema respectivă. Pare extrem de firesc să existe o relație directă între Ministerul Sănătății și societățile medicale profesionale.
Mai mult decât atât, de obicei în cadrul acestor comisii lucrează aceleași persoane care conduc societățile medicale profesionale. Așadar vorbim despre un lanț birocratic care mai degrabă frânează procesul de comunicare și de punere în practică a unor proiecte decât să-l ajute.

Aceste comisii sunt de foarte multe ori formale, nu am văzut nicodată un regulament sau criterii pe baza cărora acești specialiști să fie incluși în comisii”, a declarat dr. Gabriel Tatu Chițoiu, Președintele Societății Române de Cardiologie.
 

EDITORIALE

linie_analize

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

Schimbarea societății, a clasei politice, a învățământului, sistemului de sănătate. Idei comune, uzuale, promovate în contextul nați...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...



RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...