Sistemul de sănătate românesc, dincolo de dimensiunea materială

Calitatea sistemului sanitar este strâns legată de calitatea umană a personal...

Raportul direct proporțional între un sistem de sănătate ,,sănătos” și profesioniști

Nevoia de sănătate a populației, baza reformei sistemului sanitar românesc

Anatomia patologică, punct de pornire în tratamentul oncologic

Eforturile terapeutice împotriva cancerului pot fi comparate cu un teatru de război, în...

Strategia de resurse umane în sistemul medical

Există doi piloni esențiali în sistemul sanitar: unul este infrastructura, celălalt est...

Un deceniu în sănătate. Când începe reforma?!

România are nevoie de o nouă lege a sănătății, care să asigure continuitate în ...

24 aprilie 2017

Prof. dr. Gheorghe Borcean: ,,Noua lege de organizare a profesiei medicale va include formarea și practica medicală, statutul de liber profesionist, drepturile medicului și statutul deontologic”

Share pe Facebook

 Ministerul Sănătății pregătește o nouă lege de organizare a profesiei medicale până la sfârșitul anului 2017. Colegiul Medicilor din România (CMR) are o serie de propuneri înaintată ministerului în acest sens, un întreg cuprins de titluri pentru o viitoare lege. O discuție de lucru între ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog și reprezentanții CMR va avea loc pentru a dezbate fiecare titlu din noua lege a corpului profesional.

Prof. dr. Gheorghe Borcean: În lege ar putea fi vorba despre formarea ca medic, despre rezidențiat, despre primariat, practica profesiei medicale în public și privat, despre medic ca liber profesionist, despre modurile în care se practică medicină în România după Ordonanța de Urgență Nr. 124/1998.

Legea actuală, un colaj de legi, norme și acte subsecvente

Prof. dr. Gheorghe Borcean: Se practică medicina astăzi după Legea Nr. 95/2006 la care avocații noștri au numărat la un moment dat aproximativ 800 de acte subsecvente care au modificat legea, astfel încât este delicat a spune că legea este aceeași sau alta. S-a elaborat Legea nr. 95/2006, un colaj între Legea nr. 74/1996, Legea nr. 306/2004. Legea nu mai are astăzi unitatea de text și de idee care să o facă să fie valabilă și un instrument de lucru în vremurile noastre. Ministerul Sănătății își dorește ca legea să fie completă, încât să nu mai necesite acte subsecvente și norme, ci să fie instrument de bază.

Drepturile medicilor și statutul deontologic, aspect cuprins în noua lege

Prof. dr. Gheorghe Borcean: O să fie cuprins în lege statutul deontologic al medicului și drepturile medicului pentru că la ora actuală acesta are doar obligații, pierzându-și calitatea de profesionist liberal și devenind doar un supus.

Freelancer, un posibil statut al medicului

Prof. dr. Gheorghe Borcean: Statutul de freelancer al medicului poate exista, întrucât acesta are o meserie liberală care se poate executa și în felul acesta. Adică medicul să-și poată oferi serviciile și unui spital, să aibă și cabinetele sale, să își practice profesia, însă toate ar trebui reglementate, pentru că astăzi nu sunt.

 

Woerwag pharma

EDITORIALE

linie_analize

BREAKING NEWS în sănătate

BREAKING NEWS în sănătate

Crize, reclamații, arestări, scandaluri, înregistrări cu camera ascunsă, furtună pe Facebook. Din când în când, o premieră medicală ...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...