Sistemul de sănătate românesc, dincolo de dimensiunea materială

Calitatea sistemului sanitar este strâns legată de calitatea umană a personal...

Reforma sistemului de sănătate românesc, între lipsa unei viziuni și lipsa finanțării

De cele mai multe ori, problemele cu care se confruntă sistemul de sănătate din Români...

Spre ce țintim astăzi în oncologie?

Cancerul reprezintă o patologie extrem de complexă. Nefiind o singură boală, necesită o...

O strategie de sănătate eficientă necesită o abordare globală, la nivel social

Sistemul de sănătate din România nu este altceva decât o reflexie a societății în care...

Spitalul public în sistemul de sănătate românesc – soluții pentru un management eficient

Noile prevederi ale contractului de management pentru spitalele din sistemul pu...

20 februarie 2018

Piața de publicitate şi medicamente, în creștere

Share pe Facebook

Piața de publicitate la medicamente și produse de sănătate a crescut cu peste 20 % în 2017 comparativ cu 2016, ajungând la 73 de milioane de euro, arată statisticile asociaţiilor de profil. Specialiștii din domeniul medical au analizat situația din cadrul industriei medicamentelor din România și au ajuns la concluzia că publicitatea medicamentelor cu impact asupra comunităților noastre va fi într-un trend crescător și în următorii ani.


De la an la an crește foarte mult. România este printre „starurile” regiunii din acest punct de vedere. Cererea este stimulată și prin publicitate, că acesta este și unul dintre rolurile publicității. Categoria produselor destinate sănătății, în general, a avut o creștere anul trecut față de 2016 de peste 20%, deci mare”, a declarat Oana Cociaşu, Președinte Consiliul Român pentru Publicitate.


Agenția Națională a Medicamentului arată că numărul sesizărilor privind publicitatea înșelătoare la medicamente a scăzut, dar asta pentru că în România publicitatea la medicamentele fără prescripție medicală este reglementată.


Suntem complet aliniați la tot ce înseamnă ghiduri științifice, la procedee de autorizare de punere pe piață. Deci nu poate fi vorba de o atenție sporită pentru un medicament care se eliberează pe bază de prescripție sau pentru un OTC. Vorbim exact de aceleași proceduri, de aceleași reglementări total aliniate la legislația farmaceutică a Uniunii Europene”, a subliniat Anca Crupariu, Şef Departament Politici și Strategii, Agenția Națională a Medicamentului.


În schimb, publicitatea pentru suplimentele alimentare este necontrolată în România, iar consumatorii pot fi duși în eroare de anumite reclame, mai spun specialiştii.


În ceea ce privește publicitatea sau publicitatea înşelătoare, un consumator este foarte important să ceară mai multe informații. Să nu se ia, să ia un supliment alimentar doar pe baza comunicării comerciale mai ales din audiovizual, ci să ceară un sfat atât reprezentanților companiei care comercializează suplimentul alimentar, cât și unui profesionist în domeniul sănătății pentru a costumiza tratamentul pe afecțiunile pe care le are sau pe starea de sănătate pe care vrea să o obțină. De aceea, este foarte important să discute cu un specialist pentru a ști exact ce să ia funcție de tipologia lui de sănătate, de bolile asociate sau ce dorește de la acel supliment alimentar”, a precizat Gerald Flintoacă Filip, Secretar General Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare.
 

EDITORIALE

linie_analize

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

1990 – 2017 - 26 de miniștri ai Sănătății în 27 de ani. Schimbările care au împiedicat schimbarea

Schimbarea societății, a clasei politice, a învățământului, sistemului de sănătate. Idei comune, uzuale, promovate în contextul nați...

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitorului sau al telefonului mobil. O Românie medicală dincolo de...RECOMANDĂRILE REDACŢIEI

linie_interviuri

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

RO HEALTH REVIEW: Strategies, Economics & More

Strategii în sănătate, probleme de economie și management sanitar, strategii de resurse umane în domeniul medical, tratate de către ...

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Accesul pacienţilor la medicamente - între deziderat şi realitate

Anul acesta a venit cu schimbări la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), modificări ce ar putea uşura sau îngreu...

Boala secolului trecut

Boala secolului trecut

Nu s-a scurs, încă, un sfert din acest secol și sunt mari șanse ca despr...

Abonați-vă la newsletterul nostru pentru a primi ultimile noutăți despre revistă.

 
banner SPG

România medicală de dincolo de ecrane

România medicală
de dincolo de ecrane

Există o Românie medicală dincolo de ecranul televizorului, al monitoru...