Dr. Dina Mergeani, SNMF: 1 din 10 oameni are o afectare renală în acest moment

Dr. Dina Mergeani, președinte Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), a subliniat marți, în cadrul unei mese rotunde adresate presei, impactul pe care boala cronică de rinichi îl are asupra sănătății publice afirmând că, în acest moment, 1 din 10 oameni are o afectare renală.

”Într-o prevalență globală a bolii cronice de rinichi aproape 700.000 de oameni au boală cronică de rinichi în acest moment. Asta înseamnă că la 7 miliarde cât suntem, 1 din 10 oameni are o afectare renală în acest moment. Studiile arată că în diferite părți ale globului această prevalență este cuprinsă de la 4 până la 20%, cu o medie de 11%. (…) Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate în sine prin această prevalență mare, prin caracterul frecvent asimptomatic până în stadiile avansate, prin costul ridicat al tratamentului și prin morbiditatea și mortalitatea crescută. (…) Referitor la țara noastră, boala cronică de rinichi are o prevalență de aproximativ 10-10,5%. Boala cronică de rinichi crește rata mortalității în general”, a declarat dr. Dina Mergeani.

În același timp, președintele SNMF a atras atenția că boală cronică de rinichi este subdiagnosticată.

”Această prevalență trebuie diferențiată de incidență, care reprezintă numărul de cazuri noi. Încidența este de 19-20 de milioane în acest moment. Asta înseamnă cazurile pe care noi le descoperim. Dacă facem o proporție între incidență și prevalență vedem că este 1 la 35, asta înseamnă că acea prevalență estimată ar însemna ca toți cei care au boală cronică de rinichi trăiesc în medie 35 de ani, ceea ce este puțin probabil. Asta înseamnă că noi descoperim foarte puțin față de cât de mulți pacienți cu boală cronică de rinichi sunt în jurul nostru. (…) Boala cronică de rinichi este subdiagnosticată. Într-un studiu făcut în SUA reiese că numai 40% dintre cazuri sunt diagnosticate în acest moment, iar în alte două studii făcute la câțiva ani distanță unul de celălalt, în stadiul 3 care are mai puține manifestări aproape 6 din 7 pacienți nu sunt diagnosticați. Ei au boală cronică de rinichi, măcar stadiul 3, și nu știu asta. Iar faptul că nu știu înseamnă că nu se poate face o intervenție pentru tratarea sau măcar pentru oprirea evoluției negative a acestei afecțiuni. Deteriorarea funcției renale fără intervenție se face după șapte ani, iar dacă se intervine din stadiul 3 încolo ea poate fi prelungită până la 11 ani”, a mai precizat dr. Mergeani.

Totodată, boala cronică de rinichi are impact și asupra spitalizărilor, prin urmare diagnosticarea precoce este esențială.

”Boala cronică de rinichi are un impact negativ și pe spitalizări. În stadiile finale, în medie orice pacient are între 1-2 internări pe an. Iată de ce este important să diagnosticăm boala repede și să acționăm ca acei pacienți să trăiască mai mult și fără afecțiuni care să le afecteze calitatea vieții”, a conchis dr. Dina Mergeani.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.