1 octombrie – Ziua luptei împotriva cancerului de sân

La 1 octombrie este marcată, anual, Ziua luptei împotriva cancerului de sân, scopul principal fiind creşterea gradului de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, atenţionarea asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi.

Potrivit, Organizației Mondiale a Sănătății, întreaga lună octombrie este luna conștientizării cancerului de sân.

Cancerul reprezintă a doua cauză importantă de morbiditate şi deces în Europa, cu estimări ce depăşesc 4,5 milioane cazuri noi, peste 2 milioane de decese şi circa 13 milioane cazuri prevalente, în anul 2018. Deşi peste 40% din decesele prin de cancer pot fi prevenite, cancerul însumează 20% din totalul deceselor în Uniunea Europeană, potrivit INSP.

Există aproximativ 1,38 milioane de cazuri noi și 458 000 de decese cauzate de cancer de sân în fiecare an, relatează OMS. Cancerul de sân este de departe cel mai frecvent cancer la femeile din toată lumea, atât în ​​țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare. În țările cu venituri mici și medii, incidența a crescut constant în ultimii ani datorită creșterii speranței de viață, creșterii urbanizării și adoptării stilurilor de viață occidentale.

În prezent, nu există suficiente cunoștințe cu privire la cauzele cancerului de sân, prin urmare, depistarea precoce a bolii rămâne piatra de temelie a controlului cancerului de sân. Atunci când cancerul de sân este detectat devreme și dacă sunt disponibile un diagnostic și un tratament adecvat, există șanse mari ca cancerul de sân să poată fi vindecat. Dacă este detectat târziu, totuși, tratamentul curativ nu mai este o opțiune. În astfel de cazuri, este necesară îngrijirea paliativă pentru ameliorarea suferinței pacienților și a familiilor acestora.

În România, aproape 6.000 de cazuri noi de cancer de sân sunt diagnosticate anual, conform Institutului Oncologic Bucureşti, citat de Agerpres.

Ziua luptei împotriva cancerului de sân a fost marcată pentru prima dată la noi în țară în anul 2014, după ce, la 30 septembrie acelaşi an, Senatul şi-a asumat o Declaraţie, prin care ziua de 1 octombrie era recunoscută ca Zi naţională de luptă împotriva cancerului de sân, cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.

Pentru a marca această zi, Spitalul Clinic Colțea va fi iluminat astăzi în culoarea roz.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.