Zece copii care suferă de malformații cardiace congenitale vor fi operați, la sfârșitul lunii septembrie, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, în colaborare cu o echipă de medici din Italia. Dr. Andrei Bârsan, medic chirurg cardiovascular și toracic la secția de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului „Grigore Alexandrescu”, a oferit detalii într-un interviu acordat Ro Health Review.
Selecția pacienților eligibili se va face în urma consultului cardiologic, iar decizia de tratament chirurgical va fi luată împreună cu echipa medicală din Italia. Programări se fac la numărul de telefon 0753.301.108, de luni până vineri, între orele 09:00 – 15:00.
Intervențiile vor avea loc în cadrul unui program, finanțat de o fundație internațională.
Vă prezentăm mai jos interviul:
Întrebare: Când vor avea loc operațiile? Despre ce număr este vorba?
Dr. Andrei BÂRSAN: Perioada este 21-28 septembrie. Încercăm să facem, ca de obicei, zece operații.
Întrebare: Ce pacienți sunt eligibili?
Dr. Andrei BÂRSAN: În funcție de pacienții pe care îi vom avea, vom vedea exact ce operăm ca totul să fie sigur. Plaja de intervenții poate să meargă de la intervenții relativ simple, fără circulație extracorporeală – cum ar fi o coarctație de aorta, un canal arterial permeabil – până la operații mult mai complexe. Aici am făcut inclusiv paliații pentru inimi univentriculare, gen un șunt cavopulmonar bidirecțional de tip Glenn. O plajă de intervenții relativ normal pentru chirurgia cardiacă. Nu am început încă să facem urgențe neonatale, de genul transpoziției de mari vase.
Am operat și copii de trei-patru kilograme. Deci de la trei-patru kilograme în sus, cam ăsta e genul de pacienți.
Întrebare: Cine poate transmite cazurile copiilor care au nevoie de astfel de operații?
Dr. Andrei BÂRSAN: Neexistând un sistem național foarte bine pus la punct, noi am invitat medicii care au pacienți de genul acesta și pe care nu îi pot rezolva medical din diverse motive. Încercăm să ajutăm, dacă se poate și dacă doresc acest lucru, evident.
Întrebare: Ce ar trebui să știe acești medici?
Dr. Andrei BÂRSAN: În general noi acceptăm pacienți care au diagnostic sau o suspiciune înaltă de diagnostic de cardiopatie congenitală. Evident, pe acești pacienți îi chemăm, îi programăm , îi chemăm la noi. Încercăm să corelăm ceea ce știm de dinainte cu diagnosticul actual, cu ceea ce găsim noi și, în funcție de ceea ce găsim noi, stabilim o conduită terapeutică: intervențională și/sau chirurgicală.
Întrebare: Spuneți-ne mai multe despre program.
Dr. Andrei BÂRSAN: Programul ăsta a fost construit de la început – din 2016 a început – pentru a rezolva copii cu malformații congenitale cardiace, în special. De data asta sunt niște medici italieni. Au fost medici din Statele Unite ale Americii și din Israel. Programul acesta a început în urma eforturilor oamenilor care lucrau în acest spital: domnul profesor Enescu, actualul manager – domnul conferențiar Ulici – care au încercat de acum patru-cinci ani să pună la punct un sistem în care copiii aceștia cu probleme cardiace să fie rezolvați. La ora actuală în București, din păcate, nu există nicio unitate capabilă să asigure continuu în special urgențele cardiace congenitale. Ei nu ar fi putut face singuri această construcție. Au reușit să implice primăria Sectorului (1 – n.r.), Ministerul Sănătății. Și au fost ajutați de o fundație internațională, care practic i-a pus în contact cu diverse echipe străine. Fundația lor internațională se ocupă de așa ceva, rezolvă cam 4.000 de copii pe an, în diverse țări din lume. România este una dintre aceste țări. Și, practic, prin intermediul lor echipele astea de medici americani, israelieni, italieni au ajuns să vină să opereze în România.
Ideea era de a forma un colectiv aici care să poată rezolva continuu aceste probleme. Deci este un mecanism nu numai de rezolvare a unor cazuri individuale, dar este și un mecanism de învățare și de formare pentru medicii locali.
Întrebare: Câți copii au fost operați din 2016 și până acum în cadrul programului?
Dr. Andrei BÂRSAN: La sfârșitul lui 2016 s-a desfășurat prima misiune. Eu nu lucram pe atunci, eu de abia de anul trecut lucrez în această unitate.
În 2016-2017 s-au făcut 32 de intervenții chirurgicale. La sfârșitul lui 2017 a fost pus în funcțiune angiograful. Iar în 2018 s-au făcut 79 de intervenții chirurgicale și 32 de cateterisme cardiace. Diagnostice și/sau intervenționale. Deci se pot închide defecte septale atriale prin tehnicile acestea de cardiologie invazivă. Defecte septale ventriculare, canale arteriale. Majoritatea au fost tehnici intervenționale, nu neapărat diagnostice.
Întrebare: În septembrie vor fi efectuate tratamente chirurgicale și/sau intervenționale?
Dr. Andrei BÂRSAN: De data asta va fi numai chirurgie tradițională.
Noi avem aici un angiograf foarte performant și există contracte de colaborare între medici români din București și din țară – atât cardiologi intervenționiști, cardiologi anesteziști, chirurgic cardiaci – care vin și care ne ajută să facem inclusiv partea de cardiologie intervențională. De data asta nu va fi însă o acțiune care va include și tehnici minim invazive.
Întrebare: Avem o statistică în România? Știm aproximativ câți copii au malformații cardiace?
Dr. Andrei BÂRSAN: Statistica asta este o statistică internațională. Ultimul articol pe care îl cunosc, o statistică pe 24 de milioane de nașteri, făcută pe continente, prevalența sau incidența bolilor cardiovasculare congenitale este între 0,76% și 0,89%. În Europa, sunt cam 0,82 de copii născuți cu malformații cardiace la suta de nașteri. Bun. Anul trecut, în România s-au născut 188.750 de copii. Deci, statistic vorbind, probabil sunt în jur de 1.500 de copii cu malformații cardiace născuți anul trecut în România. Dintre aceștia, probabil 1.000 – 1.200 au nevoie de o intervenție, fie de cardiologie intervențională, fie de chirurgie cardiacă. Și, la ora actuală – mă rog, anul trecut – se rezolvă probabil între 500 și 600 de bolnavi.