10 mai, Ziua Mondială de luptă împotriva lupus

Ziua mondială a luptei împotriva maladiei lupus se marchează la 10 mai, pentru ca tot mai mulţi oameni din întreaga lume să se alăture luptei pe care o duc cei care trăiesc zilnic cu această boală.
Pentru a câştiga această bătălie, primul pas este educaţia. Cunoaşterea este un instrument puternic, îi poate ajuta pe cei care caută răspunsuri şi poate oferi sprijin şi speranţă oamenilor care se luptă cu lupus. Informarea creşte gradul de conştientizare şi prin diverse acţiuni se pot aduna donaţii pentru cercetare. Marcarea zilei urmăreşte şi încurajarea liderilor guvernamentali de a face tot ce pot pentru a ajuta oamenii cu acest diagnostic. „Să ne unim pentru a lupta împotriva lupusului” este îndemnul publicat pe site-ul zile worldlupusday.org.
La nivel mondial, potrivit statisticii, peste 5 milioane de oameni suferă de efectele acestei maladii. Femeile sunt mai predispuse la această boală, dar şi bărbaţii, copiii şi adolescenţii dezvoltă lupus între 15-44 de ani. Persoanele cu lupus pot prezenta simptome semnificative, precum durere, oboseală extremă, căderea părului, probleme cognitive şi deficienţe fizice. Mulţi suferă de boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, erupţii desfigurante şi articulaţii dureroase. Pentru alţii, este posibil să nu existe simptome vizibile, scrie Agerpres.
Lupusul este provocat de un virus care împiedică sistemul imunitar să mai facă diferenţa între substanţele şi celulele străine şi cele proprii. În consecinţă, sistemul imunitar produce anticorpi care distrug celule corpului. Boala este dificil de diagnosticat întrucât prezintă simptome care imită adesea caracteristicile altor afecţiuni şi suferă, adesea, modificări în timp. Specialiştii estimează, că pentru diagnosticarea bolii, este nevoie, în medie, de patru ani şi de consultarea a trei medici diferiţi.
Există patru forme diferite de lupus: lupusul sistemic, care reprezintă aproximativ 70% din totalul cazurilor de lupus (în aproximativ o jumătate dintre aceste cazuri, un organ major sau ţesut din corp, cum ar fi inima, plămânii, rinichii sau creierul vor fi afectate); lupusul cutanat (care afectează doar pielea) ş reprezintă aproximativ 10% dintre toate cazurile de lupus; lupusul indus de droguri, care reprezintă aproximativ 10% dintre toate cazurile de lupus şi este provocat de doze mari ale anumitor medicamente; lupusul neonatal, care este o afecţiune rară în care anticorpii mamei afectează fătul (la naştere, bebeluşul poate avea erupţii cutanate, probleme hepatice sau număr scăzut de celule din sânge, dar aceste simptome dispar de obicei complet după şase luni, fără efecte de durată).
Între celebrităţile care au lupus şi a ales să vorbească public despre acest lucru, se numără cântăreaţa americană Tony Braxton. Julian Lennon este un ambasador global pentru Fundaţia Lupus din America. Lupus a afectat viaţa prietenei din copilărie a lui Julian Lennon, Lucy, care a pierdut bătălia cu lupus în 2009, la vârsta de 46 de ani.
Benlysta este primul tratament, din ultimii 50 de ani, împotriva maladiei lupus, aprobat de „U.S. Food and Drug Administration” (FDA), la 9 martie 2011. Este un medicament utilizat pentru a trata lupusul (lupus eritematos sistemic, LES) la adulţi (cu vârsta de 18 ani şi peste), a căror boală are grad înalt de activitate în ciuda tratamentului standard, după cum se menţioneză pe www.lupus.org.
Ziua mondială a luptei împotriva maladiei lupus a fost proclamată în 2004, la Eaton, în Anglia, de către un Comitet director internaţional, reprezentând 13 ţări. În fiecare an, Comitetul director revizuieşte Proclamaţia, semnată cu acel prilej, pentru a reflecta problemele emergente cu care oamenii afectaţi de boală, din întreaga lume, trebuie să se confrunte în fiecare zi. Simbolul internaţional al luptei împotriva lupusului este fluturele iar culoarea aleasă este mov.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.