11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate anual în România

În fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, 75% dintre acestea fiind în stadii avansate, când opţiunile terapeutice sunt limitate, potrivit Federației Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care citează un studiu Eurostat. Cifrele arată că în anul 2018, peste zece mii de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza acestei afecţiuni.

Pentru a veni în întâmpinarea acestei probleme, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea Naţională de Medicină de Familie (SNMF) lansează un test online prin care orice persoană poate afla dacă este în categoria celor cu risc de a dezvolta cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la bărbaţi.

Testul online este lansat cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, marcată la data de 4 februarie.

„Testul poate reprezenta un prim pas în procesul de informare despre cancerul pulmonar. Acesta se bazează pe doar zece întrebări la care se poate răspunde în mai puţin de cinci minute. În cazul în care persoana care face testul intră în grupul de risc pentru cancer pulmonar, se recomandă un consult la medicul de familie. Acest test nu pune un diagnostic medical, ci reprezintă un instrument accesibil de conştientizare a riscurilor de a dezvolta o boală gravă, cât şi un îndemn la acţiuni de prevenţie”, afirmă Cezar Irimia, preşedinte FABC, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Specialiștii spun că este nevoie de implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic.

„Rolul medicului de familie este extrem de important, fiind primul punct de contact al pacientului cu sistemul de sănătate şi cel care poate interpreta simptomele şi evalua riscul de cancer pulmonar, în funcţie de care poate trimite pacientul către un medic pneumolog pentru un diagnostic de precizie. Recomand persoanelor ce manifestă o tuse persistentă, respiraţie îngreunată, scădere în greutate, să meargă la medicul de familie pentru un consult amănunţit. Din perspectiva politicilor de sănătate, se impune implementarea unei proceduri accelerate de diagnostic, pentru a elimina timpii ce se pierd de la identificarea simptomelor specifice la diagnosticare şi mai apoi tratament”, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Datele Eurostat arată că 42% dintre români nu merg nici măcar o dată pe an la medicul de familie. Cauzele ar fi lipsa cunoştinţelor despre sănătate, teama de diagnostic, relaţia medic-pacient, lipsa accesului la servicii medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.