11 Martie – Ziua personalului medical. Ample demonstrații în Capitală

Peste 5.000 de membri ai Federației „Solidaritatea Sanitară” sunt așteptați luni, 11 martie, la demonstrațiile pe care le vom desfășura în Capitală. Numeroase autocare cu membri ai sindicatelor afiliate au pornit încă din acest weekend din diferite zone ale țării spre București.
Programul demonstrațiilor de protest anunțat de sindicaliști este următorul:
„- Începem în Piața Victoriei la ora 11:00 cu primul Miting al sănătății. Acesta se va desfășura între orele 11.00 – 12:00, participanții la protest solicitând acordarea drepturilor cuvenite și respectarea demnității profesioniștilor din sănătate.
– Continuăm cu prima parte a Marșului sănătății pe Calea Victoriei până în Piața Revoluției, între orele 12.00 – 12.30, pentru a semnaliza public nemulțumirea angajaților din sănătate față de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanții.
– Ne oprim pentru un Miting în Piața Revoluției și în fața celor două ministere, Muncii și Sănătății, între orele 12.30 – 13.00. Ambilor miniștri le solicităm să-și îndeplinească obligațiile asumate și acordarea tuturor drepturilor solicitate.
Ambilor miniștri le reproșăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfășurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecință ivirea unui OUG privind salarizarea care contravin total cele convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării.
– Continuăm a doua parte a marșului sănătății între orele 13.00 – 14.00 către Piața Constituției, amintind tuturor cetățenilor că am fost și suntem în continuare la datorie, pentru a le apăra sănătatea și viața, meritând formele de recunoaștere corespunzătoare pentru asta. Ziua personalului medical constituie simbolul sacrificiilor și dăruirii acestor profesioniști.
– Încheiem demonstrația cu un alt miting în fața Parlamentului, între orele 14.00 – 15.00. Aici solicităm parlamentarilor onorarea obligațiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării și a OUG privind unele creșteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării și cu o creștere a veniturilor salariale peste nivelul inflației.” – anunță reprezentanții Federației.
Revendicările susținute de participanții la demonstrații vizează drepturi fundamentale ale tuturor angajaților din sănătate. În sinteză protestatarii solicită:
– Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcție de inflație.
– Asigurarea unei creșteri reale a veniturilor salariale (creșterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaților din sănătate.
– Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale
Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților: „Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente” – precizează liderii sindicali.
„Solidaritatea Sanitară”: „Cei care intenționează de fapt să elimine sporurile angajaților din sănătate prezintă informații publice eronate. (Această intenție este evidentă și în ultima OUG)”
Potrivit reprezentanților sindicali, proiectul legii salarizării, în forma negociată de federațiile reprezentative, nu elimină sporurile și sub nici o formă nu prevede un singur spor:
„O astfel de acțiune face parte de fapt din gândirea deziderativă a celor care afirmă astfel de lucruri, acționând pentru ca ele să se întâmple.
Așa cum puteți constata cu proprii ochi proiectul noii legi a salarizării efectuează următoarele modificări:
(1) Introduce o parte a sporurilor pentru condițiile de muncă în salariile de bază (în marea majoritate a cazurilor exact partea ce ține de nivelul minim al acestor sporuri). Această modificare are două efecte:
a) Creează patru categorii de salarii de bază (corespunzătoare nivelurilor de spor introdus în salariul de bază).
b) Ajustează procentul sporurilor astfel încât raportarea sporului la noul salariul de bază să aibă exact același impact asupra creșterii veniturilor salariale precum îl au actualele procente ale sporurilor.
De ce a fost necesară această măsură? Din două motive:
i. Încadrarea în limita de 20% a sporurilor prevăzută în PNRR. (Merită menționat că noua limită negociată cu Comisia UE este acum de 30% la nivel de ordonator de credite. Adică, puteți constata o altă dezinformare.)
ii. Menținerea ierarhiei veniturilor salariale (cu discrete ajustări în plus pentru unele categorii de angajați.)
(2) Introduce tarifele orare diferențiate pentru lucrul în ture și în zilele libere/sărbători legale (la nivelul corespunzător sporurilor actuale).
(3) Introduce majorarea salariilor de bază pentru stabilitate și fidelitate.
De unde știm toate aceste lucruri? Răspunsul este simplu: pentru că noi le-am propus.
Pentru a ne asigura că așa va fi aplicată orice majoritate salarială am prevăzut principiile de construcție a noii legi a salarizării în Anexa nr. 13 a Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sănătate. Cu alte cuvinte, toate creșterile salariale (inclusiv cele din ultimul OUG) trebuiau să respecte aceaste reguli.
Ce s-a întâmplat în schimb? Nici una dintre aceste reguli nu a fost preluată.
De ce? Răspunsul este simplu: deoarece intenția este de-a elimina sporurile.
Există o acțiune continuă în această direcție desfășurată de cele două tabere implicate.
De unde știm asta? Este suficient să urmăriți informațiile publice începând cu finalul anului 2017 și până în prezent și veți regăsi declarații publice făcute în mod constant în acest sens din partea celor în cauză.
Ce-i de făcut? Noi organizăm luni, 11 martie, o demonstrație în București, la care te așteptăm! Nu uita: începe la ora 11.00 în Piața Victoriei!” – anunță Federația.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.