Locuitorii din 12 comune din județul Neamț sunt așteptați, începând din 15 martie până pe 28 mai, la o testare gratuită a sănătății plămânilor. Analizele medicale gratuite sunt puse la dispoziție de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, de altfel cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene din ultimii 30 de ani.
Cele 12 comune sunt: Podoleni, Borlești, Dumbrava Roșie, Pipirig, Răucești, Văleni, Botești, Săbăoani, Cordun, Trifești, Pâncești și Icușești. Aici, ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză și de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condițiilor sociale precare ale localnicilor, se arată într-un comunicat de presă.
Județul Neamț face parte din zona roșie în ceea pe privește numărul cazurilor de tuberculoză, cu o incidență de 78,1 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, date referitoare la anul 2019, potrivit documentului.
”În anul 2020 am avut o incidență a tuberculozei în creștere în grupurile controlate cu ajutorul caravanei în zona rurală – populație defavorizată care nu are acces la servicii medicale. Am avut o incidență de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidență de sub 60 de cazuri. Oamenii nu au mai venit la spital, au rămas acasă și au răspândit bacilul. Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale”, a declarat Șef Lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
”Tuberculoza este o patologie debilitantă pentru persoanele din mediile defavorizate care accesează uneori foarte greu serviciile medicale și de aceea Direcția de Sănătate Publică Neamț, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății și Coordonare AMC, se va implica activ în reușita acțiunilor. Ne bucură implicarea județului nostru în acest proiect, care continuă astfel demersurile anterioare, proiecte de control TB, derulate, ca și proiectul pe care îl demarăm acum, cu sprijinul rețelei de asistență medicală comunitară, medicilor de familie și a autorităților locale”, a subliniat dr. Daniela Florina Marcoci, Medic șef, Departamentul Supraveghere în Sănătate Publică, Direcția de Sănătate Publică Neamț.
Primele activități din cadrul proiectului încep în comuna Podoleni, în perioada 15-18 martie 2021, urmând comuna Borlești din 19 până în 24 martie 2021. Calendarul de desfășurare al activităților este afișat săptămânal pe contul de Facebook Screening Tb Romania.
”Informarea și mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Neamț, al autorităților locale precum și al reprezentaților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Accesul gratuit la serviciul medical asigurat de caravană direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 12 comune din Neamț care se alătură în acest fel beneficiarilor din județele Iași, Bacău, Galați, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Ilfov și Teleorman”, se arată în comunicatul de presă.
Pacienții diagnosticați cu tuberculoză ca urmare a testării gratuite a sănătății plămânilor vor fi direcționați către cabinetele Programului Național de Prevenire, Supreveghere si Control al Tuberculozei din județul Neamț. În paralel vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Astfel, persoanele care vor primi bilet de trimitere către medicul specialist din partea echipei de la caravană vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare și pentru asigurarea accesului la tratament până la vindecare.
De asemenea, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să nu abandoneze tratamentul, risc destul de ridicat din cauza efectelor adverse dure ale terapiei. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB pot fi găsite pe site-ul www.screeningtb.ro.
În judeţul Neamț, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” în acest proiect.
Testarea are loc în cadrul Proiectului POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, care are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023. Proiectul este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Este vorba despre un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.