13 organizații nonguvernamentale solicită măsuri urgente pentru bolnavii de HIV/SIDA și tuberculoză

O scrisoare deschisă, semnată de 13 organizaţii nonguvernamentale care militează pentru respectarea drepturilor persoanelor la risc sau afectate de HIV/SIDA și tuberculoză, a ajuns pe masa Guvernului. Semnatarii solicită adoptarea de urgență a cadrului legal care permite accesul acestor persoane la serviciile medicale, de prevenire şi de suport social de care au nevoie.

Solicitarea vine după ce Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii au întârziat să dea curs acestor cereri prin măsuri adecvate, transmit semnatarii. Adoptarea Planului Național Strategic HIV/SIDA înregistrează mai bine de doi ani de întârziere. Planul a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății încă din 2018, după care nu s-a mai întâmplat nimic, întregul proiect rămânând complet blocat.

De asemenea, Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei are o întârziere de mai bine de un an în aplicare. Deși a fost votată și promulgată de Președintele Klaus Iohannis la finalul anului 2018, legea nu este aplicată în totalitate pentru pacienții cu tuberculoză. Lipsește un singur document care va asigura accesul efectiv al pacienților la indemnizația lunară de hrană, document care trebuie semnat și contrasemnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, afirmă semnatarii.

Organizaţiile semnatare solicită adoptarea de urgenţă a următoarelor acte normative:

  • Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului muncii și protecției sociale, pentru stabilirea metodologiei de alocare a cuantumului pentru hrana pacienților cu tuberculoză (Legea nr. 302/2018)
  • Hotărârea de Guvern pentru adoptarea Planului Național Strategic HIV/SIDA pentru următorii 3 ani;
  • Hotărârea de Guvern pentru adoptarea componenței și regulamentului de organizare și funcționare a Comitetului Național Intersectorial pentru Controlul Tuberculozei și Infecției HIV/SIDA

Deși România se află printre țările puternic afectate de bolile transmisibile (inclusiv HIV şi tuberculoză), în prezent, programele naționale de sănătate se reduc la diagnostic și tratament. Alte 15 apeluri au fost transmise în ultimii doi ani pe cale instituțională direct Ministerului Sănătății, cât și celorlalte ministere și agenţii care sunt membre ale Comitetului Naţional de Coordonare a Programelor HIV/SIDA şi de Control al Tuberculozei.

Instituțiile Organizației Națiunilor Unite și cele aparținând Uniunii Europene au atras deja atenția României că persoanele la risc sau care trăiesc cu HIV/SIDA sau bolnave de tuberculoză sunt printre cele mai vulnerabile grupuri și că trebuie să luăm de urgență măsuri.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă Prim-ministrului Ludovic Orban si Viceprim-ministrului Raluca Turcan, dar şi unui număr de reprezentanţi ai instituţiilor şi comunităţii internaţionale, printre care Comisiei Europeane, Consiliului Europei, dar și Organizației Națiunilor Unite.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.