14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge

Ziua mondială a donatorului de sânge, marcată anual pe 14 iunie, se desfășoară în 2021 sub sloganul „Donează sânge și păstrează vie lumea”.

Scopul marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge este de a crește gradul de conștientizare la nivel mondial cu privire la nevoia de sânge și de produse sanguine sigure pentru transfuzii, dar și cu privire la aportul donatorilor de sânge voluntari, neplătiți, la sistemele naționale de sănătate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Totodată, Ziua mondială a donatorului de sânge oferă o oportunitate de a chema la acțiune guvernele și autoritățile naționale de sănătate pentru a furniza resurse adecvate și pentru a pune în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea sângelui de la donatori de sânge voluntari.

Sângele și produsele sanguine sigure și transfuzia lor sunt un aspect critic al îngrijirii și sănătății publice. Acestea salvează milioane de vieți și îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții multor pacienți în fiecare zi. Nevoia de sânge este universală, dar accesul la sânge pentru toți cei care au nevoie de el nu este. Deficitul de sânge este deosebit de acut în țările în curs de dezvoltare, potrivit OMS.

De asemenea, reprezentanții OMS atenționează că pentru a se asigura că toți cei care au nevoie de sânge sigur au acces la el, toate țările au nevoie de donatori voluntari, neplătiți, care dau sânge în mod regulat.

Potrivit OMS, în timpul pandemiei de COVID-19, în ciuda mobilității limitate și a altor provocări, donatorii de sânge din multe țări au continuat să doneze sânge și plasmă pacienților care au nevoie de transfuzie. Acest efort extraordinar într-o perioadă de criză fără precedent scoate în evidență rolul crucial al donatorilor de sânge voluntari, bine organizați, angajați și neremunerați, în asigurarea unui aport de sânge sigur și suficient în perioadele normale și de urgență.

Un accent deosebit al campaniei de anul acesta este pus pe rolul tinerilor în asigurarea unui aport sigur de sânge. În multe țări, tinerii s-au aflat în fruntea activităților și inițiativelor care vizează obținerea unui aport de sânge sigur prin donări de sânge voluntare. Tinerii formează un sector larg al populației în multe societăți și sunt, în general, plini de idealism, entuziasm și creativitate, potrivit OMS.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.