14 solicitări ale Federației „Solidaritatea Sanitară”, prezentate ministrului Sănătății

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” se întâlnesc cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

“ Intrăm la negocieri cu speranța că guvernanții vor înțelege măcar acum faptul că salariații din sănătate sunt cea mai importantă resursă pe care o are această țară în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Această resursă trebuie apărată, sprijinită și dezvoltată. Ea este compusă din oameni care au dreptul la un nivel decent de protecție și la forme adecvate de recompensă a sacrificiilor pe care le fac. Știm că lipsa dialogului eficient este principala cauză care ne-a adus aici. Rămâne să vedem dacă guvernanții au înțeles și ei asta”, se arată într-un comunicat al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Iată care sunt solicitările sindicaliștilor, prezentate în cadrul întâlnirii cu ministrul Nelu Tătaru:

 1. Instituirea unui sistem echitabil de stimulare, plată, recompense și despăgubiri:
 2. Acordarea stimulentului de risc pentru toți salariații din sănătate aflați în activitate în această perioadă (atât în perioada stării de urgență cât și în perioada stării de alertă).
  2. Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru combaterea epidemiei (55%-85%) pentru toți salariații care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți. Recunoașterea faptului că epidemia a fost deja constatată oficial prin actele Guvernului și ale Ministerului Sănătății, încă de la declanșarea acesteia, și dispunerea măsurilor care se impun către unități.
  3. Recunoașterea eforturilor și a meritelor salariaților din sănătate în lupta împotriva COVID-19 prin creșterea tuturor salariilor la nivelul corespunzător anului 2022 și raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază.
  4. Constatarea oficială a faptului că toți pacienții care nu sunt testați au statutul de pacienți suspecți, salariații care lucrează cu astfel de pacienți având dreptul la sporul corespunzător.
  5. Eliminarea limitei de 30% privind cheltuiala cu sporurile pe perioada stării de urgență și a stării de alertă.
  6. Asigurarea unui sistem echitabil de acordare a sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate unitățile din sistemul sanitar luând ca reper unitățile din subordinea autorităților publice locale care au reușit să le acorde peste nivelul minim.
  7. Acordarea numărului maxim de zile de concediu de odihnă suplimentar tuturor salariaților care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți.
  8. Introducerea angajaților din sănătate care lucrează în condiții deosebit de periculoase în categoria salariaților care beneficiază de condiții speciale din perspectiva legii pensiilor.
 3. Măsuri de protecție și sprijin a salariaților
 4. Stabilirea standardelor cantitative și calitative privind echipamentele individuale de protecție ale salariaților din sănătate, luând ca reper minim recomandările Centrului European pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile.
  2. Reducerea duratei de purtare a aceluiași echipament individual de protecție la maxim 3 ore.
  3. Reducerea programului de lucru pentru salariații din sănătate care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți la 6 ore/zi.
  4. Crearea unui set de proceduri standard privind protecția sănătății și securității salariaților din sănătate, utilizabile ca modele în cadrul Comitetelor de Sănătate și Securitate în muncă de la nivelul unităților sanitare.
  5. Asigurarea echipamentelor individuale de protecție în cantitatea necesară și la nivelul calitativ corespunzător.
  6. Punerea la dispoziția partenerilor sociali a tuturor informațiilor deținute de autorități privind impactul pandemiei COVID-19 asupra salariaților din sănătate, în vederea identificării măsurilor de sănătate și securitate adecvate.
  7. Aplicarea Criteriilor raționale și a principiilor etice de organizare a resurselor umane din sănătate în pandemia COVID 19, respectiv a Grilei de analiză și organizare a activității în cadrul intervențiilor specifice, așa cum au fost acestea propuse de Federația „Solidaritatea Sanitară”.
  8. Constatarea COVID-19 ca boală profesională pentru salariații din sănătate.
  9. Asigurarea consilierii psihologice pentru toți salariații din sănătate care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți.
  10. Asigurarea formării continue și reactualizării cunoștințelor profesionale și măsurilor de protecție pentru toți profesioniștii din sănătate, în mod gratuit.
  11. Demararea în regim de urgență a unei cercetări privind impactul noilor condiții de muncă și al echipamentelor individuale de protecție asupra salariaților din sănătate.
  12. Refacerea normativelor de personal pentru salariații care lucrează cu pacienți COVID-19 și suspecți corespunzător posibilităților reale de furnizare a serviciilor medicale în condițiile de muncă și protecție specifice.
  13. Testarea urgentă, gratuită, a tuturor salariaților din sănătate și asigurarea finanțării prin programul național a acestor teste.
  14. Negocierea urgentă a anexelor la Contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate ce pot contribui în mod semnificativ la sprijinirea salariaților aflați în prima linie:
  o Constituirea Sistemului Sectorial de Monitorizare a Bolilor Profesionale din Sănătate şi identificare a situaţiilor care au caracter de boli profesionale.
  o Introducerea procedurii de asigurare a echilibrul vieții profesionale cu viața de familie.
  o Procedura de Protecție a familiilor salariaților împotriva contaminării SARS-CoV-2 din cauze profesionale.
  o Procedura auditului timpului de muncă în vederea evaluării încărcării suplimentare a personalului cu sarcini de serviciu şi a nevoii de personal suplimentar.
  o Procedura stabilirii turelor/repartizării salariaţilor pe ture.
  o Constituirea Agenţiei Sectoriale pentru Coordonarea Formării Profesionale Continue.
  o Constituirea Fondului Unic de Finanţare a Formării Profesionale Continue a Specialiştilor din Sănătate.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.