17 molecule noi pe lista medicamentelor compensate

acces-medicamente

A fost suplimentată lista medicamentelor compensate și gratuite. Pe listă au fost adăugate 17 molecule noi, care vizează în principal afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate. Hotărârea a fost adoptată în ședința de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Sănătățiii.

„Sunt zece medicamente ce asigură tratamentul unor afecțiuni rare, ca de exemplu colagenoze majore, hemofilie și talasemie, amiotrofia spinală musculară, boala Fabry, boala Castleman. Sunt tratamente ce nu au altă alternativă. Deci nu există în acest moment alternativă terapeutică pentru aceste afecțiuni.  Șase medicamente sunt destinate bolilor oncologice și oncohematologice, iar unul dintre medicamente asigură tratarea persoanelor cu infecție HIV/SIDA și tratamentul postexpunere”, a declarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului interimar.

În total, de la începutul anului și până acum au fost introduse 19 molecule pe lista medicamentelor compensate, a mai spus Nelu Barbu. Iar în 2018, numărul medicamentelor introduse pe lista celor compensate și gratuite a fost de 37.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului interimar a vorbit și despre raportul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„Reamintesc că astăzi, în ședința de Guvern, a fost prezentat raportul CNAS pe 2018. Un aspect al acestui raport este că a crescut cu aproximativ 100.000 numărul pacienților care în prezent au acces la medicamente compensate, prin negocierea și închierea a 20 de contracte cost-volum și cost-volum- rezolvat”, a spus Nelu Barbu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.