20 de ani de Salvital în Hunedoara: Paramedicii civili aduc telemedicina în premieră națională

Consiliul Județean Hunedoara a găzduit ședința Adunării Generale a Asociației Salvital Hunedoara, un eveniment aniversar ce marchează împlinirea a 20 de ani de la înființarea asociației. De-a lungul decadelor, Salvital a adus un impact semnificativ asupra sănătății publice din județ, ajungând astăzi cu caravanele sale în cele mai îndepărtate colțuri ale județului și oferind hunedorenilor o gamă variată de investigații medicale gratuite.

La întâlnirea aniversară au participat 42 dintre cei 45 de membri fondatori, alături de invitați care au susținut constant activitatea Salvital. Un moment special a fost marcat de celebrarea proiectului de succes derulat în județul Hunedoara, primul de acest tip la nivel național – un proiect de telemedicină și teleconsultații, implementat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

„Sunt mândru că suntem primul județ din țară în care a demarat programul de telemedicină și teleconsultații. S-a dovedit un proiect benefic, care vine în sprijinul oamenilor care locuiesc în zone izolate, la distanțe mari de spitale și de cabinetele medicilor de familie. Sunt și comune care nu au medic de familie, iar echipajele mobile ale Salvital, care ajung până și în cele mai mici sate, sunt de un real folos acestor oameni în identificarea problemelor de sănătate cu care se confruntă. Le mulțumesc membrilor Salvital pentru munca pe care o fac, mulțumesc Episcopiei Devei și Hunedoarei pentru ajutorul acordat în organizarea campaniilor din municipiul Deva și primarilor care au înțeles importanța acestui proiect numit Salvital. Sper ca și primarii care nu sunt încă înscriși în asociație, să se alăture acestui demers, pentru că, în final, are de câștigat comunitatea locală,” a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

În cadrul întâlnirii, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara, dr. Ioan Demeter, care a activat ca medic coordonator al Asociației Salvital până în noiembrie 2024, și președintele Asociației Salvital, Petru Mărginean, au discutat despre importanța prevenției și depistării precoce a afecțiunilor medicale, care au o incidență tot mai crescută și pun o presiune considerabilă asupra sistemului sanitar.

„Salvital nu este doar un proiect, este un angajament care vine în sprijinul hunedorenilor,” a subliniat dr. Ioan Demeter. La rândul său, Petru Mărginean a adăugat: „Asociația Salvital oferă servicii complementare sistemului sanitar, iar gama de investigații primare derulate în cadrul unei singure consultații se extinde de la an la an, cu beneficii reale pentru pacienți.”

În 2024, prin programul de telemedicină și teleconsultații, au fost evaluate 4060 de persoane din județul Hunedoara, un număr aproape dublu față de 2021, când acest proiect a fost lansat. În plus, Asociația Salvital organizează cursuri de prim-ajutor în școli și asigură asistență medicală la evenimente culturale, sportive și corporate din județ.

Asociația Salvital, care a implementat și coordonat activitatea serviciului SMURD în județul Hunedoara, se află în fruntea inovării în domeniul serviciilor de urgență și sănătate publică. În ultimii ani, Salvital a extins și consolidat proiectele sale, inclusiv programul de telemedicină și teleconsultații, destinat în mod special celor care trăiesc în zone izolate, fără acces facil la medicii de familie și spitale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.