20 Martie – Ziua Mondială a Sănătăţii Orale: România înregistrează un număr mediu anual de consultații stomatologice de trei ori mai mic decât media la nivelul Uniunii Europene

Anual, la data de 20 martie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor; conform OMS, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale, multe dintre acestea putând fi evitate prin programe de prevenţie, diagnostic şi tratament, finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii. Astfel, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale  aduce in atenția opiniei publice și a profesioniștilor problemele amintite și promovează soluțiile eficiente.

Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli infecţioase în întreaga lume iar, cel mai adesea, larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă, în special cu un consum crescut de zahăr, alcool sau tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

Este și monentul când Colegiul Medicilor Stomatologi București atenționează asupra lipsei de interes pe care un segment important al populației o manifestă pentru sănătatea orală:

„De Ziua Mondială a Sănătăți Orale atragem – încă o dată – atenția asupra ratei scăzute de prezentare la medicul stomatolog în România.
Avem un număr mediu anual de consultații stomatologice de trei ori mai mic decât media înregistrată la nivelul Uniunii Europene: 0.3 per capita versus 0.9. Iar acest fapt se reflectă într-o sănătate orală precară, cu majoritatea românilor prezentând cel puțin o problemă dentară care ar fi putut fi prevenită.​
Sănătatea orală influențează sănătatea generală. Afecțiunile dentare netratate duc la probleme de masticație și de digestie, favorizează diabetul și influențează negativ viața socială, din cauza aspectului inestetic.​
Suntem 28.000 de stomatologi în toată țara, din care 6.000 în București. Suntem mai buni împreună, facem mai bine împreună!​” – transmit reprezentanții organizației profesionale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.