22-29 noiembrie 2019, Săptămâna Europeană a Testării pentru HIV și Hepatite

În perioada 22-29 noiembrie 2019, oricine se poate testa gratuit și anonim pentru HIV sau hepatite în cadrul a cinci puncte din București. Totul face parte din Săptămâna Europeană a Testării pentru HIV și Hepatite, o campanie de sensibilizare a publicului care are ca rol transmiterea mesajului că „Testare = Tratament = Prevenire”.

Diagnosticarea timpurie a infecției cu HIV / hepatite înseamnă acces timpuriu la tratament. Inițierea și urmarea corectă a acestuia, în cazul HIV, de exemplu, poate elimina total riscul de transmitere a infecției către alte persoane. În schimb, persoanele infectate cu HIV/hepatite care nu își cunosc statutul serologic au un risc ridicat de a transmite virusurile altor persoane, avertizează ARAS – Asociația Română Anti-SIDA, într-un comunicat de presă.

Inițiat la nivel european încă din 2013, sub titulatura ”Săptamâna Europeană a Testării pentru HIV”, iar din 2014 și ”pentru hepatite”, acest eveniment și-a adăugat în 2019 o ediție de primăvară, iar din această toamnă, acolo unde este posibil, încurajează și promovează și testarea pentru alte infecții transmisibile pe cale sexuală.

În perioada 22-29 noiembrie 2019, ARAS oferă celor interesați, gratuit, anonim și confidențial, testare rapidă pentru HIV, hepatită B sau C, însoțite de consiliere și de materiale de protecție. Testările au loc în patru puncte fixe din oraș (centre de testare ARAS din București) și unul în deplasare, situat în campusul studențesc ”Regie” al Universității Politehnice din București, care va fi deservit de echipa mobilă ARAS.

 

Incidență crescută a tiroiditei cronice autoimune în rândul pacienților cu hepatită C tratați cu interferon

 

Numărul cazurilor de tiroidită cronică autoimună este mai mare în rândul pacienților cu hepatită cu virus C, tratați cu interferon. Declarația îi aparține Dianei Păun, consilier de stat, Departamentul de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, care a explicat că dorește cercetarea unei posibile conexiuni între cele două afecțiuni.

„Din perspectiva mea de medic endocrinolog și a experienței pacienților cu hepatită cu virus C, tratați cu interferon, noi, ca și endocrinologi, am constatat creșterea incidenței tiroiditei cronice autoimune. Motiv pentru care vă lansez o invitație, pentru că sunt un adept al prevenției și este și săptămâna testării (n.red.: Săptămâna Europeană a testării pentru HIV și Hepatite, 22-29 noiembrie). Să nu uităm că putem să ne testăm inclusiv pentru tiroidită cronică autoimună.

Mi-aș dori foarte mult să putem să facem o conexiune între patologia tiroidiană și cea hepatitică la pacienții tratați cu interferon-free, tocmai pentru a vedea dacă această reacție adversă a tratamentului cu interferon a dispărut. Este vorba despre o campanie de informare, conștientizare și, în ultimă instanță, testare”, a afirmat Diana Păun.

Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de-a XI-a ediții a “Conferinței Naționale a Pacienților cu Hepatită din România”, eveniment organizat de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, APAH-RO.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.