2,4 milioane de oameni ar putea muri în următorii 30 de ani din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice

Infecțiile cu microbi rezistenți la antibiotice ar putea ucide aproximativ 2,4 milioane de oameni în Europa, America de Nord și Australia în următorii 30 de ani, dacă nu se iau măsuri pentru a stopa rezistența la antibiotice. Aceasta este concluzia unui raport publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Europa de Sud riscă să fie afectată în mod deosebit, precizează raportul. Italia, Grecia și Portugalia sunt prognozate să se situeze pe lista țărilor OCDE cu cele mai mari rate de mortalitate din cauza rezistenței antimicrobiene, în timp ce Statele Unite, Italia și Franța ar avea cele mai multe decese – 30.000 pe an prognozate doar în SUA până în anul 2050.

Rezistența microbiană a atins deja cote ridicate și se preconizează că va crește și mai rapid în țările cu venituri mici și mijlocii. În Brazilia, Indonezia și Rusia, între 40 și 60% dintre infecții sunt rezistente, comparativ cu o medie de 17% în țările membre OCDE. În plus, în țările respective, creșterea ratelor rezistenței antimicrobiene se preconizează a fi de patru până la șapte ori mai mare decât în ​​țările membre ale OCDE până în 2050. Categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii și vârstnicii. Probabilitatea de a dezvolta o infecție rezistentă este semnificativă pentru copiii până la un an și la adulții peste 70 de ani.

Stoparea bacteriilor rezistente la antibiotice s-ar putea face însă prin investiții pe termen scurt, susțin reprezentanții OCDE. Trei din patru decese ar putea fi evitate prin cheltuirea a doar doi dolari pe persoană pe an pe măsuri simple precum spălarea mâinilor și prescrierea mai prudentă a antibioticelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.