Anual, la 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de combatere a malariei, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, pentru a evidenţia progresele care au fost realizate în prevenirea şi controlul malariei, dar şi pentru a accelera lupta împotriva acestei boli.
La 25 aprilie 2021, OMS lansează o nouă iniţiativă pentru a stopa răspândirea malariei în alte 25 de ţări până în anul 2025, potrivit who.int. Acestea vor beneficia de ajutor specializat şi de îndrumări tehnice pentru a le ajuta să elimine această boală.
State din subregiunea Mekong din Asia de Sud-Est au înregistrat deja reuşite importante în această direcţie. Numărul cazurilor din regiunea compusă din Cambodgia, China (provincia Yunnan), Laos, Myanmar, Thailanda şi Vietnam, a înregistrat o reducere cu 97 de procente între anii 2000 şi 2020, a indicat OMS într-un comunicat.
La nivel mondial, malaria a fost eradicată din 39 de ţări şi teritorii, potrivit OMS. Unsprezece ţări nu au mai înregistrat niciun caz de malarie în ultimii 20 de ani.
Potrivit datelor publicate de OMS la 1 aprilie 2021, la nivelul anului 2019 se estima ca aproximativ 229 de milioane de persoane s-au infectat cu malarie, numărul deceselor situându-se în jurul cifrei de 409.000, conform who.int. Copiii cu vârste de sub cinci ani reprezintă grupa de vârstă cea mai vulnerabilă, reprezentând, în 2019, 67% din totalul deceselor. În privinţa răspândirii geografice a acestei boli, 94% dintre infectări şi decese au loc pe continentul african.
La 20 aprilie 2021, OMS a anunţat că, după doi ani de la introducerea primului vaccin împotriva malariei, aproximativ 650.000 de copii au fost imunizaţi. Acest vaccin, combinat cu alte măsuri de protecţie, ar putea salva zeci de mii de vieţi pe an, susţine organizaţia. Primul program pilot de vaccinare împotriva malariei a debutat, în premieră, în luna aprilie 2019, în Malawi, având potenţialul de a salva zeci de mii de vieţi, conform OMS. Malawi este unul dintre cele trei state africane, alături de Ghana si Kenya, care participă la programul pilot de vaccinare.
La 22 mai 2019, OMS anunţase că, în Algeria şi Argentina, malaria a fost eradicată. În Algeria, unde medicul francez Charles Louis Alphonse Laveran a descoperit pentru prima dată parazitul malariei, în 1880, nu au mai fost înregistrate cazuri indigene din anul 2013. În Argentina nu au mai fost consemnate cazuri de malarie din 2010.
Malaria este o boala infecţioasă, întâlnită cu precădere în zone tropicale şi subtropicale. Este maladia cu răspândirea cea mai largă de pe glob. În lipsa măsurilor corespunzătoare de prevenire şi tratament, malaria poate duce la deces, potrivit cdt-babes.ro. Boala este determinată de un grup de protozoare-parazit numite „Plasmodium”. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.
Formele mai severe de malarie se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale. La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficientei de organ, cum ar fi insuficienţa renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces, arată site-ul cdt-babes.ro.Un studiu publicat în septembrie 2019 şi realizat de cercetători din Danemarca, care au utilizat registrele la nivel naţional pentru a identifica 3.970 de cazuri de malarie între 1994 şi 2017, a arătat că bolnavii de malarie sunt cu aproximativ 30% mai predispuşi să sufere de insuficienţă cardiacă.