În județul Buzău, doar 17,66% din populație beneficiază de servicii de asistență medicală comunitară, iar 27 de comune nu au niciun asistent medical comunitar, potrivit unui raport al Direcției de Sănătate Publică Buzău. Aceasta reflectă o realitate îngrijorătoare în ceea ce privește accesul populației vulnerabile la servicii de sănătate, în special pentru cei care trăiesc sub pragul sărăciei, cu boli cronice, dizabilități sau în risc de excluziune socială.
DSP Buzău a raportat că în județ există 80 de posturi de personal comunitar, distribuite pe 61 unități administrativ-teritoriale (UAT-uri). Dintre acestea, 70% beneficiază de asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari. În mediul urban, acoperirea este de doar 40%, cu servicii oferite în două dintre cele cinci localități urbane (orașele Nehoiu și Pogoanele). În schimb, în mediul rural, serviciile de asistență medicală comunitară acoperă 67% dintre localitățile din județ, însă 27 de localități rămân fără personal medical comunitar.
„La nivelul județului Buzău sunt 80 posturi de personal comunitar, distribuite pe 61 unități administrativ-teritoriale (70% din totalul unităților administrativ-teritoriale din județul Buzău), respectiv 65 posturi de asistenți medicali comunitari și 15 posturi de mediatori sanitari. În mediul urban, acoperirea este de 40%, ceea ce înseamnă că programul se derulează în 2 localități urbane din cele 5 localități existente (oraș Nehoiu și oraș Pogoanele). În mediul rural, acoperirea este de 67%, din 82 de localități rurale în 55 sunt angajați asistenți medicali comunitari care să furnizeze servicii de asistență medicală comunitară persoanelor vulnerabile, 27 localități sunt fără”, se arată în documentul DSP Buzău.
În ciuda acestei acoperiri reduse, DSP Buzău subliniază că, începând cu luna aprilie 2024, Ministerul Sănătății a lansat o platformă dedicată asistenților medicali comunitari pentru a ajuta la identificarea și înregistrarea persoanelor vulnerabile. La finalul lunii martie 2024, au fost catalogate 77.312 persoane din grupurile vulnerabile, înregistrând o creștere de 1.009 față de anul anterior.
În ceea ce privește activitățile desfășurate în 2024, peste 65.000 de persoane au beneficiat de servicii de profilaxie primară, secundară și terțiară oferite de asistenții medicali comunitari, iar alte 7.400 de persoane au fost consiliate sanitar.
„Populația județului Buzău a urmat un trend constant de scădere, fiind în număr de 437.672, înregistrând unul din cele mai severe ritmuri de declin. Raportat la populația județului, procentul de acoperire a populației cu servicii de asistență medicală comunitară în anul 2024 a fost de 17,66%. (…) La finalul lunii martie a anului 2024, numărul persoanelor aparținând grupurilor vulnerabile introduse în catagrafie de către asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari era de 77.312, cu o creștere de 1.009 persoane față de anul precedent, procesul fiind dinamic, evolutiv”, a precizat DSP Buzău.