279 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică în cadrul Centrului Antifumat al Institutului „Marius Nasta”, în perioada ianuarie – octombrie

279 de persoane au beneficiat de consiliere psihologică în cadrul Centrului Antifumat al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în perioada ianuarie – octombrie 2022. Este singurul centru din țară, unde persoanele dependente de tutun pot beneficia de consiliere psihologică specializată în ședințe de grup sau individuale.

„Numărul de persoane care au accesat serviciile STOP FUMAT în perioada pandemiei sunt evident mai scăzute, comparativ cu anul 2019, când în Centru au fost prezenți 580 fumători.  Din cele 279 de persoane, care s-au adresat Centrului în anul 2022, 226 de persoane au primit terapie de substituție nicotinică, iar dintre aceștia 53 % se declară abstinenți la finalul tratamentului”, precizează un comunicat al Institutului „Marius Nasta”, în contextul Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anul acesta pe 17 noiembrie.

Potrivit specialiștilor, renunțarea la fumat presupune combinarea următoarelor componente:

  • educație terapeutică: explicarea dependenței de tutun, a consecințelor asupra sănătății, a beneficiilor renunțării la fumat și a mecanismului de acțiune a terapiei specifice
  • terapie cognitiv-comportamentală – identificarea factorilor comportamentali specifici, creșterea motivației și reducerea temerilor
  • farmacoterapie

Prof. dr. Florin Mihălţan: Tinerii să ştie că atunci când aleg ţigara electronică nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut

În scopul conștientizării adolescenților cu privire la riscul consumului de tutun Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este partener cu instituții de învățământ din București și județul Ilfov unde sunt prezentate materiale informative, cu privire la riscurile la care se expun în urma consumului de țigări convenționale, dispozitive electronice și produse din tutun încălzit.

Potrivit specialiștilor, un trend destul de bine cunoscut îl reprezintă consumul țigărilor neconvenționale.

„Suntem la a douăzecea aniversare a Zilei Naţionale fără Fumat, o iniţiativă care merită încurajată şi menţinută, deoarece în România, la ora actuală, există nu doar un asediu din partea industriei tutunului legat de ţigara convenţională, dar şi o ofertă nouă de produse alternative aşa-zise sigure, care reprezintă o nouă provocare pentru sistemul sanitar. Având în vedere sloganul lansat de OMS de Ziua Internaţională Antifumat, considerăm că este important să reiterăm şi la nivel naţional impactul asupra sănătăţii populaţiei României a consecinţelor induse atât de ţigările convenţionale, cât şi al produselor noi: ţigara electronică şi tutun încălzit. Tinerii noştri trebuie să ştie că, atunci când aleg ţigara electronică şi se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte ENSP – European Network for Smoking and Tobacco Prevention.

Țigările neconvenționale „conțin o cantitate mai ridicată de nicotină, comparativ cu țigările clasice și au un potențial adictiv ridicat, studiile demonstrând că adolescenții care încep să utilizeze țigări electronice în mod regulat sunt de 4 ori mai predispuși să fumeze țigări convenționale după 18 luni. Trebuie să menționez că efectele consumului de țigări neconvenționale nu au fost studiate timp îndelungat pentru a se cunoaște cu certitudine efectele lor pe termen lung” a precizat asist. univ. dr. Luiza Ana Iorga, coordonatorul Centrului Antifumat din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Potrivit sursei citate, în februarie 2020, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au confirmat 2.807 de cazuri de leziuni pulmonare asociate utilizării de țigări electronice sau vaping (EVALI) și 68 de decese atribuite acestei afecțiuni.

„CDC a identificat acetatul de vitamina E ca o substanță chimică ce produce îngrijorare și risc de dezvoltare a EVALI. Până la acest moment au fost identificate peste 2.000 de substanțe chimice în țigările electronice, dintre care marea majoritate sunt neidentificate. Pe lângă cofeina evidențiată în jumătate din produse, au fost identificate produse chimice toxice și pesticide cu efect iritativ asupra căilor respiratorii. Conform aceleași surse în 2022, 2,55 milioane de elevi de gimnaziu și liceu din SUA au folosit țigări electronice în ultimele 30 de zile, inclusiv 3,3% (380.000) dintre elevii de gimnaziu și 14,1% (2,14 milioane) dintre elevii de liceu”, potrivit comunicatului citat.

În România, peste 30% dintre adulţii cu vârstă de minimum 15 ani consumă curent o formă de tutun

Specialiştii Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” subliniază nevoia adoptării de urgenţă a unor politici integrate care să ducă la scăderea numărului de tineri expuşi la consumul de tutun şi ţigări electronice.

Conform statisticilor, în România, 30,7% dintre adulţii cu vârstă de minimum 15 ani (40,4% bărbaţi şi 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun: ţigări convenţionale, dispozitive electronice sau produse cu tutun încălzit.

„Aproape jumătate din populația României declară expunere cel puțin o dată pe săptămână la tutun, conform Eurostat, 2019, iar profilul fumătorului român evidențiază cel mai mare procent de fumători în rândul persoanelor cu studii medii, urmate de persoanele cu studii postliceale și studii superioare, iar pe ultimul loc persoanele cu cel mult 10 clase, o diferență semnificativă dacă o comparăm cu alte state Europene unde persoanele cu studii superioare au cel mai scăzut procent de fumători. Dependența de tutun este o boală și nu este un obicei, un viciu, o plăcere, o libertate sau alegerea unui stil de viață”, se arată în comunicatul citat.

Numărul total de persoane care au apelat linia telefonică Tel Verde – STOP FUMAT în acest an a fost de 4.229. S-a remarcat o creştere exponenţială a numărului total de persoane care au accesat informaţii în mediul virtual, în vederea renunţării la fumat: octombrie 2022 – 69.841 persoane, 2021 – 87.389 persoane, 2020 – 81.826 persoane, 2019 – 37.510 persoane.

Cu toate acestea, numărul total de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos la nivel naţional în vederea renunţării la fumat a scăzut semnificativ, comparativ cu anii precedenţi: 2019 şi 2020 – 648 persoane, 2021 – 355 persoane, semestrul I 2022 – 134 persoane.

„Situația este generată de perioada pandemică COVID-19, de numărul mic de unități sanitare implicate, dar, situația critică a ultimului an o reprezintă sistarea distribuției terapiei cu Vareniclină, singura opțiune terapeutică a acestui moment fiind produșii de substituție nicotinică, care se pot utiliza și fără recomandarea medicului, astfel că, pacienții consiliați pot să își achiziționeze aceste produse fără a mai beneficia de consultații în cadrul Centrului Antifumat”, se precizează în comunicat.

Anual, a treia zi de joi din luna noiembrie, marchează Ziua Națională fără Tutun, prilej de a readuce în atenția publicului consecințele pe termen lung, atât a fumatului activ cu un trend ascendent, vizibil la utilizarea dispozitivelor electronice și tutunului încălzit, cât și a fumatului pasiv.

În 2022, campania se îndreaptă către efectele negative ale fumatului asupra oamenilor și asupra mediului, de la cultivarea tutunului, până la producție și consum.

„Statisticile la nivel mondial sunt îngrijorătoare deoarece fumatul contribuie la încălzirea globală, fiind responsabil de eliberarea a peste 80 milioane de tone de CO2/anual (14g CO2/per țigară), cantitate echivalentă cu emisiile generate de 17 milioane de vehicule pe benzină. Popularizarea țigărilor electronice adâncește problema deșeurilor deoarece acestea conțin metale grele, plastic și baterii, care aruncate necorespunzător sunt generatoare de deșeuri periculoase. La nivelul Uniunii Europene consumul de tutun este responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an, decese premature, aproximativ 50% dintre fumători mor cu aproximativ 14 ani mai devreme. În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE este încă ridicat – 26% din populația totală și 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumeazăc, se mai arată în comunicatul transmis de Institutul „Marius Nasta”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.