La 28 mai este celebrată Ziua mondială a igienei menstruale. Această zi a fost stabilită în anul 2013 de asociația Wash United, iar data marchează cele 28 de zile care reprezintă durata medie a ciclului menstrual. Prin aceasta se dorește conștientizarea importanței igienei menstruale.
Acces limitat la produse de igienă și lipsa educației menstruale
Slaba igienă menstruală cauzată de lipsa de educație pe această temă, tabuurile și stigmatizarea, accesul limitat la produsele menstruale igienice și infrastructura precară subminează posibilitatea educației, sănătatea, statutul social al femeilor și al tinerelor din întreaga lume.
Această zi oferă ocazia de a promova în mod activ integrarea managementului igienei menstruale în politicile și programele globale, naționale și locale. Managementul igienei menstruale poate fi dificil pentru fetele și femeile din țările în curs de dezvoltare, unde instalațiile de apă curentă și toaletele sunt adesea inadecvate. În plus, culturile tradiționale fac dificilă discuția pe acest subiect. Din această cauză, este limitat accesul femeilor și adolescentelor la informații importante despre funcțiile normale ale corpului lor și sunt afectate în mod direct sănătatea, educația și demnitatea lor.
Măsuri la nivel global
În țările cu venituri mici, tinerele și femeile au posibilități limitate în privința accesului la obiecte de igienă necesare acestei perioade lunare din cauza costurilor, a disponibilității, dar și a normelor sociale. Accesul la produsele de igienă și la instalații sanitare reprezintă o parte a soluției. De asemenea, este foarte importantă crearea unei culturi care să accepte o educație adecvată. Cercetările au constatat că, din cauză că nu au acces la produse de igienă necesare în perioada ciclului menstrual, tinerele nu mai merg la școală în acest interval.
Viziunea Zilei mondiale a igienei menstruale este de a crea o lume în care fiecare femeie și tânără să aibă acces la condiții de siguranță, igienă, să poată fi încrezătoare și să nu-i fie rușine când se află în această perioadă. Misiunea acestui demers este și de a schimba normele sociale negative referitoare la managementul igienei menstruale din întreaga lume și de a consolida responsabilitatea guvernamentală.