30 de afecțiuni pot fi prevenite prin vaccinare, trei milioane de oameni sunt salvați anual

În perioada 22-28 aprilie 2019 este celebrată Săptămâna Mondială a Imunizării.

În acest context, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) atrag atenția asupra siguranței și eficienței vaccinurilor. De altfel vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care salvează anual trei milioane de oameni.

 

Asigurarea stocurilor și creșterea ratei de vaccinare

 

În prezent, 30 de afecțiuni pot fi prevenite prin vaccinare, iar cercetătorii lucrează la peste 260 de vaccinuri care să acopere un număr mai mare de afecțiuni, cu scop preventiv sau curativ. Este vorba de vaccinuri pentru boli infecțioase, afecțiuni oncologice, alergii, boli autoimune sau neurologice.

Reprezentanții ARPIM și SNMF atrag atenția că vaccinurile pot proteja atât copii cât și persoane în vârstă, sunt recomandate pacienților cronici și sunt importante pentru că oferă protecție la nivelul întregii comunități.

,,În România sunt două elemente esențiale care trebuie abordate. Primul dintre ele, asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri, care se poate face printr-un dialog continuu şi constant între autorități şi producători. Producția unui vaccin poate dura şi doi ani, astfel că evaluarea necesarului de vaccinare şi solicitările către producători trebuie făcute cu simț de răspundere şi cât mai din timp. Cel de-al doilea aspect este legat de creșterea ratei de vaccinare prin adresarea îngrijorărilor privind siguranța şi eficiența vaccinurilor. Vaccinurile sunt eficiente, ca dovadă, la nivel global a scăzut mortalitatea cauzată de rujeolă cu 85% în aproape două decenii, iar cazurile de rubeolă cu 97%.”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM.

 

Vaccinarea, cea mai sigură metodă de imunizare

 

În țara noastră, rata de acoperire vaccinală este mult sub pragul de 95% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Președintele SNMF, Dina Mergeani, recomandă părinților să își vaccineze copiii.

,,Aproape jumătate dintre români – 46% – nu sunt convinși că vaccinarea este cea mai sigură metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase, conform unui studiu realizat la începutul acestui an. Această lipsă de convingere se observă în scăderea ratei de vaccinare și mai departe în creșterea numărului de îmbolnăviri și decese cauzate de afecțiuni prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola.”, a adăugat dr. Dina Mergeani, președinte al SNMF.

În cazul vaccinării antirujeolice, acoperirea vaccinală a scăzut în România de la 89% în 2014 la 86% în 2016, iar în cazul vaccinării anti-poliomielită, a scăzut de la 94% la 89% în aceeași perioadă de timp.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.