30 octombrie – Ziua pacientului ars

Pentru a marca impactul emoțional pe care arsura o are asupra pacientului și a sensibiliza și informa despre problemele pe care arsurile le implică, un grup de parlamentari în frunte cu conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, la solicitarea Asociației Colectiv GTG 3010, a depus un proiect de lege prin care data de 30 octombrie ar urma să fie declarată Ziua pacientului ars.

Printre parlamentarii semnatari ai acestui demers legislativ, pe lângă Florin Buicu, se mai numără Lucreția Roșca, Viorica Cherecheș, Liviu Ioan Balint, Maricela Cobuz, Costel Lupașcu, Tudor Ciuhodaru, Bianca Gavriliță.

În tragedia din seara de 30 octombrie de la clubul Colectiv au murit 64 de tineri, iar 163 au fost răniți. Acest incident a reprezentat cel mai dramatic incendiu produs după Revoluție și a scos la iveală mari probleme ale sistemului de sănătate românesc cu privire la tratamentului și condițiile de spitalizare ale pacientului mare ars.

După tragicul eveniment au fost demarate procedurile pentru construirea a patru mari centre destinate tratamentului marilor arși. La București, în cadrul Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, au fost realizate lucrări de refacere a unor secții, iar unitatea a primit mai multe dotări, dar încă există un deficit mare de paturi și rezerve destinate marilor arși.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.