30 octombrie, Ziua pacientului cu arsuri

Ziua pacientului cu arsuri este marcată anual, în România, la 30 octombrie, începând din 2019.

Iniţiativa legislativă care prevede declararea acestei zile a fost semnată de opt deputaţi, fiind adoptată de Senat, la 12 decembrie 2018 şi de Camera Deputaţilor, la 11 septembrie 2019, conform www.cdep.ro.

Potrivit Legii nr.180/2019, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 10 octombrie 2019, Ziua pacientului cu arsuri poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale din domeniul medical, reprezentanţe ale României în străinătate, entităţi medicale publice şi private, prin organizarea de evenimente dedicate prevenirii apariţiei de incidente care ar putea produce incendii şi ar putea conduce la rănirea gravă prin arsuri a participanţilor, precum şi îngrijirilor necesare pacientului cu arsuri. Ministerul Sănătăţii este responsabil cu coordonarea activităţii dedicate Zilei pacientului cu arsuri.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 829 din 11 octombrie 2019.

Ziua de 30 octombrie aminteşte de data la care, în 2015, a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi, după cum se arată în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro. Potrivit iniţiatorilor, scopul instituirii unei astfel de zile este de „a marca impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.