39 de medicamente ar putea deveni indisponibile după Brexit

Ziua de 29 martie 2019 va însemna mai mult decât o despărțire simbolică între Uniunea Europeană și Marea Britanie. Peste doar șase luni, nu mai puțin de 39 de medicamente ar putea ajunge cu dificultate la consumatorul european.

O analiză realizată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a identificat 108 medicamente (88 pentru uz uman și 20 veterinare) autorizate prin procedură centralizată pe piața europeană, pentru care ar putea apărea dificultăți în aprovizionare după Brexit. Numărul acestora a fost redus la 39 prin eforturile depuse în ultimele trei luni de EMA și de deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (APP), care au mers de la transferul APP într-unul din celelalte state membre, la adaptarea logisticii și a lanțului de furnizori, până la relocarea unor unități de producție, pentru a putea continua să comercializeze medicamentele în Spațiul Economic European.

Se caută acum soluții pentru cele 39 de medicamente rămase pe listă (25 de uz uman, 14 veterinare), astfel încât să nu se ajungă la situații de criză cu impact asupra sănătății publice. Agenția ia în calcul, pe lângă implicarea companiilor farmaceutice, discuții în propriile comitete științifice care să aibă ca rezultat, dacă va fi nevoie, inclusiv recomandarea unor posibile alternative terapeutice.

Mai trebuie amintit că însăși Agenția Europeană a Medicamentului a fost direct afectată de Brexit, fiind nevoită să-și mute sediul de la Londra la Amsterdam, proces aflat încă în desfășurare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.