4 Februarie – Ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Cele mai recente statistici globale despre mortalitatea și răspândirea cancerului la nival planetar, din 2022, menționează că unul din nouă bărbați și una din doisprezece femei își pierd viața din cauza acestei boli iar una din cinci persoane se confruntă cu cancer de-a lungul vieții; de asemenea, până în 2050, numărul cazurilor de cancer va fi cu 77% mai mare decât erau în 2022.
Populația în creștere și îmbătrânita contribuie la creșterea alarmantă a numarului de cazuri, la fel ca și factorii de risc precum tutunul, consumul de alcool, obezitatea și poluarea aerului iar în acest context, anual, pe data de 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului – eveniment global ce vizează creșterea gradului de conștientizare, promovarea educației și încurajarea acțiunilor de prevenire a acestei afecțiuni; încă de acum doi ani, sloganul sub care se desfăşoară este „Close the Care Gap” („Reducerea Decalajului în Îngrijire”), pentru a se evidenția că trebuie eliminate diferenţele în modul de îngrijire a pacientului oncologic actual care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
Conform statisticilor Globocan 2020 referitor la populația României, riscul de a dezvolta un cancer înainte de vârsta de 75 ani este de 32,1% pentru bărbați și 22,8% pentru femei iar riscul de deces din această cauză înainte de vârsta de 75 ani este de 19,4% pentru bărbați și 10,5 % pentru femei; comparativ, în Vestul Europei, riscul de îmbolnăvire prin cancer înainte de 75 ani este de 34,9% pentru bărbați și 27,9% pentru femei, iar rata decesului este la 13,0% la bărbați și 8,8% la femei. Diferențele sunt explicate și prin ratele de diagnostic mai mari la nivelul țărilor avansate din Occident.
În lupta cu această maladie,  este esențială prevenția: un diagnostic pus în stadii incipiente ale cancerului, poate face diferența între viață și moarte.

FABC: Clădiri ale Capitalei iluminate în portocoliu pentru a se marca lupta globală împotriva cancerului

Cu acest prilej, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România anunță prima activitate din seria acestui eveniment, în Capitală:
„Dacă dorește cineva sa participe, vă așteptăm, duminică 4 februarie, începând cu ora 18.00 să iluminăm în culoarea portocaliu Palatul Dacia-România (bd. Lipscani 18-20)!” – transmite organizația reprezentativă a pacienților oncologici.
Luni, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer va marca, la Art Safari, începând cu ora 10.30, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului:

„Acțiunea are rolul de a pune pe agenda publică problematica oncologiei românești, cu toate componentele sale: screening populațional pentru o diagnosticare precoce, investigații genetice și moleculare pentru acces la terapii țintite, creșterea calității vieții pacienților cu cancer, soluții pentru eliminarea discontinuității tratamentelor, monitorizare și programe de reabilitare.

De această dată focusul va fi centrat pe testimonialele pacienților, pe poveștile de viață ale acestora, pe experiențele lor în sistemul medical românesc, pe realitățile trăite zilnic de aceștia în sistemul de sănătate, toate în contextul lipsei implementării legii 293/2022 – Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului” – precizează FABC.

ANBR: „Aceste boli sunt astăzi prioritare la nivel european”

„Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, aniversată în fiecare an la 4 februarie, ne invită la conștientizare și la acțiune pentru o lume mai puțin împovărată de cancer.

5% dintre cancere sunt cancere rare. Cancerele rare sunt considerate boli rare. Toate cancerele la copii sunt cancere rare.

Au fost stabilite, în ultimii ani, listele diferitelor forme de cancere rare la copil şi adult, au apărut numeroase proiecte de cercetare, rețele europene de referință pentru cancer – 4 ERN, centre de expertiză, reviste dedicate cancerelor rare, au fost deschise forumuri de discuţii pentru profesionişti, bolnavi şi familiile lor, 
militând pentru creşterea interesului faţă de aceste boli.
Toate aceste demersuri au determinat lansarea unor proiecte europene de cercetare adresate cancerelor rare, iar aceste boli sunt astăzi prioritare la nivel european.
Asociatia Romana de Cancere Rare ARCrare si Alianța Națională pentru Boli Rare – ANBRaRo sunt alături de pacienții afectați de cancere rare din țara noastră” – transmit, cu acest prilej, reprezentanții Alianței Naționale pentru Boli Rare.

OncoHelp: „Pentru bărbați, consumul de tutun este asociat cu 92% dintre cazurile de cancer de trahee, bronhii și plămâni; pentru femei, această rată de asociere este de 62%”

„Din păcate, incidența cancerului este în continuă creștere, iar impactul său asupra sănătății publice este semnificativ. Trebuie spus că în jur de 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite. Și vorbim despre trei factori majori de risc modificabili: tutunul, alcoolul și poluarea. Fumatul reprezintă 25% din totalul deceselor cauzate de cancer și este principala cauză a cancerului pulmonar.
Pentru bărbați, consumul de tutun este asociat cu 92% dintre cazurile de cancer de trahee, bronhii și plămâni; pentru femei, această rată de asociere este de 62%. Consumul de alcool reprezintă un alt factor de declanșare a acestei maladii. Iar poluarea tinde să devină unul dintre factorii determinanți ai cancerului pulmonar. România se confruntă însă și acum cu un handicap. Lipsa programelor naționale de screening. Acestea ar permite depistarea timpurie a unor forme de cancer și, implicit, demararea mai rapidă a tratamentului. Din păcate, din acest punct de vedere suntem departe de țările din vestul Europei”, precizează prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
„Cancerul rămâne una dintre cele mai devastatoare boli. Este o luptă ce poate dura ani întregi, o confruntare cu necunoscutul și o încercare a voinței umane. Fiecare gest de sprijin, fiecare contribuție și fiecare efort contează în această luptă.
 Fie că este vorba despre prevenție, de acces la tratamente sau susținerea pacienților și a familiilor lor, fiecare acțiune aduce speranță și alinare în fața suferinței”, precizează prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

“Reducerea diferențelor în tratarea cancerului”,  motto-ul (și) în 2024 al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului

Prevenția reprezintă intervenția de sănătate publică cel mai cost-eficientă și sustenabilă pe termen lung de control al cancerului. Prin adoptarea celor 12 Măsuri ale Codului European de Luptă contra Cancerului,, fiecare dintre cetățeni își poate reduce riscul individual de boală, iar la nivel populațional peste 40% din cancere pot fi evitate – subliniază ANBR.
Profesioniștii din domeniul sănătății primare sunt încurajați să ia în considerare recomandările din cadrul volumului “Ghid de prevenție pentru medicul de familie” atunci când iau decizii clinice în domeniul prevenției.
Cele 10 teme, printre care și ghidul sunt disponibile pe site-ul unui proiect tematic: https://proiect-pdp1.insp.gov.ro/ghiduri/

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.