Guvernul a aprobat deschiderea a 43 de centre de sănătate mintală și prevenire a adicțiilor, care vor oferi tratament integrat persoanelor afectate de droguri, în cadrul spitalelor publice din România.
Prin acest act normativ, se deschid noi posibilități de finanțare și extindere a tratamentelor pentru bolnavii cu toxicodependență, oferind acces mai larg la servicii de prevenire și tratament.
Una dintre principalele schimbări se referă la finanțarea serviciilor medicale pentru toxicodependență, care va putea fi susținută nu doar din bugetul Ministerului Sănătății, ci și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Aceasta va asigura continuitatea tratamentului și sprijinul necesar persoanelor afectate de dependență, conform Strategiei Uniunii Europene pentru Sănătatea Mintală.
În plus, Ordonanța extinde tipurile de tratamente disponibile în centrele de sănătate mintală și prevenirea adicțiilor. Pe lângă tratamentele cu agoniști/antagoniști de opiacee și servicii de dezintoxicare ambulatorie, pacienții vor putea beneficia de medicamente suplimentare, reglementate în Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, care vor fi puse la dispoziția asiguraților din sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Un alt punct esențial al noii reglementări este legat de accesul la servicii de asistență și consiliere medicală, psihologică și socială. Aceste servicii vor putea fi solicitate nu doar de pacient sau reprezentanții acestuia, dar și de autoritățile competente, cum ar fi instituțiile de protecția copilului sau autoritățile judiciare, în cazul în care consumatorul este implicat într-un proces legal. Scopul este asigurarea unui acces rapid la tratament, pentru a preveni agravarea situației pacientului.
În paralel, Guvernul a adoptat o Hotărâre care aprobă lista celor 43 de centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor ce vor funcționa în cadrul spitalelor publice.
În București, centrele destinate sănătății mintale și prevenirii adicțiilor vor fi organizate în mai multe spitale publice. Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” va găzdui centrele pentru prevenire, evaluare și consiliere antidrog pentru sectoarele 1 și 2, în timp ce Spitalul „Prof. Dr. Alexandru Obregia” va deservi județul Giurgiu și sectoarele 3 și 4. Centrul „Sfântul Stelian” se va ocupa de prevenirea adicțiilor pentru sectoarele 5 și 6.
Aceste centre sunt rezultatul reorganizării unităților sanitare și vor include atât personalul din centrele de sănătate mintală din spitale, cât și personalul provenind de la fostele centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ale Agenției Naționale Antidrog. Astfel, fiecare unitate va putea oferi asistență integrată, printr-o echipă multidisciplinară, formată din medici psihiatri, psihologi, asistenți sociali și alți specialiști.