Două paciente, ambele cu vârste trecute de 75 de ani, au beneficiat, recent, de procedura TAVI (Transcatheter aortic valve implantation – Implantare percutană de valvă aortică) în cadrul secției de Cardiologie 2 de la Spitalul Universitar de Urgență București. Numărul total al acestor intervenții a ajuns, astfel, la 45, în ultimele 18 luni.
„Într-un an și jumătate de când a început «Programul național de tratament intervențional al pacienților cu stenoza aortică strânsă, declarați inoperabili» am făcut 45 de proceduri TAVI. Scopul nostru este de a ajunge la 50 de pacienți pe an, iar capacitatea spitalului (săli de operație, personal: interventioniști, ATI-ști, cardiologi, chirurgi) ne permite să atingem această cifră”, au declarat medicii cardiologi intervenționiști prof. dr. Dragoș Vinereanu și dr. Cristian Udroiu.
Costul unei intervenții este de aproximativ 120.000 de lei și este asigurat integral de sistemul public de asigurări de sănătate, a anunțat instituția într-o postare pe Facebook.
„Procedura se adresează pacienților vârstnici, peste 75 de ani, cu stenoză aortică strânsă cu risc chirurgical mare. TAVI constă în implantarea în locul valvei native a unei valve biologice. Procedura este minim-invazivă și presupune, așadar, introducerea unui cateter într-o arteră, în zona inghinală. Cateterul este ghidat spre inimă și poziționat în deschiderea valvei aortice. Pe acest cateter se culisează valva nouă care este premontată pe un balonaș. Balonul este umflat ușor pentru a deschide și poziționa noua valvă. Odată valva fixată, balonul este dezumflat și cateterul este scos”, a explicat medicul Cristin Udroiu.
Datorită intervențiior minim-invazive, care presupun nu doar incizii mici, ci și dureri mai puține pentru pacient, acesta din urmă petrece mai puține zile în spital. Persoanele operate se recuperează mai repede și, la scurt timp după intervenție, își pot relua activitățile profesionale și familiale.