5 mai, Ziua Mondială a Astmului: Cel puțin 1 milion de români suferă de această boală

Ziua Mondială a Astmului este marcată anual pe 5 Mai, începând din 1998, când a fost celebrată pentru prima dată, la Barcelona. În România, cel puțin 1 milion de români suferă de astm. Peste 10% dintre ei dezvoltă o formă severă. Mai bine de jumătate dintre cazuri sunt provocate de alergii, potrivit datelor citate de Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

În acest context, prof. dr. Cristian Oancea, secretarul Societății Române de Pneumologie, a declarat că acestă boală nu poate fi vindecată pe deplin, însă există suficiente tratamente care pot face ca afecțiunea să fie ținută sub control.

„Deși cauzele dezvoltării astmului bronșic nu sunt pe deplin înțelese, se apreciază că factorii genetici și cei de mediu au un rol important în dezvoltarea acestei patologii. Cu alte cuvinte, schimbările climatice și poluarea din ce în ce mai accentuată au efecte majore asupra acestei maladii”, a afirmat prof. dr. Cristian Oancea, secretarul Societății Române de Pneumologie.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Astmului este „Mituri și adevăruri despre astm”, iar 2021 este pentru al cincisprezecelea an consecutiv când Societatea Română de Pneumologie (SRP) marchează lupta împotriva unei afecțiuni despre care există numeroase prejudecăți.

Cele mai frecvente mituri despre astm sunt: este o boală a copilăriei, este contagios, medicația provoacă dependență, se tratează doar cu doze mari de corticosteroizi, crizele de astm sunt de fapt crize de anxietate, persoanele cu astm nu au voie să facă sport.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte importanţa astmului şi îl consideră ca fiind una dintre problemele de sănătate majore în întreaga lume. Boala afectează peste 300 de milioane de oameni la nivel global. Studiile arată că un pacient din cinci nu poate să desfășoare o activitate atunci când are o criză de astm. Cel puțin 1 milion de români suferă de acesta boală, peste 10 la sută dintre ei dezvoltând o formă severă. Mai bine de jumătate dintre cazuri sunt cauzate de alergii.

În acest an, Societatea Română de Pneumologie lansează proiectul casapneumologilor.ro, o platformă ce își propune să ofere atât informații medicale, cât și o hartă a pneumologilor români care va permite localizarea și identificarea unui specialist, într-o anumită zonă, dar și o aplicație care va facilita, prin intermediul unui call-center, programarea la un medic pneumolog înscris în platformă.

“Din păcate, un pacient din doi nu își ia tratamentul conform recomandărilor medicilor, fapt care conduce la o remodelare ireversibilă în timp a căilor aeriene, dar și un control slab al bolii. Mai mult, boala se poate agrava, ceea ce poate duce, în cazurile severe, la spitalizare. În România, terapia, atât cea inhalatorie, cât și cea biologică, este decontată în proporție de 100% în cazul copiilor. Scopul nostru, al membrilor Societății Române de Pneumologie, este să găsim modalități de implicare a pacienților în deciziile privind medicația, să îmbunătățim comunicarea între profesioniștii din domeniul sănătății și, nu îl ultimul rând, să ușurăm memorarea utilizării medicamentului”, a declarat prof. dr Cristian Oancea, secretarul Societății Române de Pneumologie.

De asemenea, specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au lansat aplicația PneumoControl (penumocontrol.ro), care vine în ajutorul pacienților cu astm bronșic. Aplicația le arătă bolnavilor cum să își folosească inhalatoarele, care sunt exercițiile de respirație ce trebuie făcute și, mai ales, cum să își dozeze medicația specifică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.