Pe măsură ce noutatea școlii online își pierde interesul, iar imposibilitatea de a-și vedea colegii în persoană îi afectează din ce în ce mai mult pe copii, nivelul de anxietate al acestora este în creștere. Părinții sunt la rândul lor supuși presiunii lucratului de acasă, treburilor casnice și lecțiilor, devenind maeștri ai multi-tasking-ului.
Din aceste motive este necesară o strategie de coping, iar Dr. Dan O’Hare, psiholog educațional la Universitatea din Bristol a identificat cinci puncte cheie pe care oricine ar trebui să le aibă în vedere, scrie Medical Xpress.
Fiți pregătiți să recunoașteți semnele stresului
În această perioadă atât părinții, cât și copiii pot resimți stresul. Abilitatea de a identifica semnele și simptomele stresului înseamnă că bătălia este pe jumătatea câștigată.
Deși o parte dintre copii, în special cei de vârste mai mari sunt capabili să își gestioneze singuri stresul, acest lucru este mai dificil pentru copiii de vârstă mai mică.
Comunicarea este cheia
Copiii se îndreaptă către părinți pentru informații și încurajări, în special atunci când se confruntă cu incertitudini, de aceea discuțiile regulate sunt vitale.
„E bine să discutați, chiar dacă nu aveți răspunsuri la toate întrebările lor. Nu uitați că cel mai probabil au auzit diverse informații și din alte surse, informații care poate trebuie corectate sau puse în context”, spune Dr. O’Hare.
Dincolo de a liniști copiii, comunicarea îi poate menține în siguranță și sănătoși.
Faceți planuri împreună
Stabilirea unei rutine și a unui plan are multe beneficii, mai ales dacă implicați copiii în acest proces. Aceștia din urmă pareciază în aceeași măsură ca și adulții predictibilitatea. De asemenea ordinea și organizarea ajută în separarea activității școlare și de serviciu de timpul liber, chiar dacă aceste activități se desfășoară la domiciliu.
Distrați-vă împreună!
Nu încercați să replicați întocmai orarul unei zile de școală, mai spune Dr. O’Hare. Acest lucru nu este nici realist, nici de dorit. Dacaă vă perimiteți atât dumneavoastră, cât și copiilor să acceptați această realitate, vi se va ridica o mare greutate de pe umeri, mai spune specialistul.
Importante în această perioadă sunt construirea relațiilor, savurarea activităților comune și încurajarea copiilor.
Gândiți neconvențional
Tehnologia nu prezintă doar pericole, ci oferă numeroase oportunități pentru a-i ajuta pe copii să depășească această perioadă plină de provocări, mai ales dacă este utilizată cu măsură. Există chiar și filmulețe care îi pot încuraja pe copii să faca sport în casă.