5 octombrie, Ziua Mondială a Educației și a Profesorului: UMF „Iuliu Hațieganu” a inaugurat extensia universitară de la Baia Mare unde va forma asistenți medicali licențiați

În data de 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației și a Profesorului – UMF „Iuliu Hațieganu” a inaugurat extensia universitară de la Baia Mare, unde va forma asistenți medicali licențiați.

„Astăzi, dorim să aducem un sincer omagiu și recunoaștere contribuției de neprețuit pe care profesorii noștri o aduc în formarea viitorilor profesioniști din domeniul sănătății. La Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, ne mândrim cu cadre didactice dedicate și pasionate, care nu doar transmit cunoștințe, ci și modelează caracterul și etica studenților noștri, pregătindu-i pentru o carieră în serviciul oamenilor.

Educația este un motor al schimbării, iar în domeniul medical și farmaceutic, ea înseamnă salvarea de vieți, îngrijirea pacienților și promovarea sănătății. Prin intermediul cunoașterii, putem depăși obstacolele și să ne deschidem noi orizonturi, construind un viitor mai sănătos și mai prosper pentru toți. Educația transformă vieți și este un proces care nu se termină niciodată” – transmit, cu acest prilej, reprezentanții instituției.

În acest context, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca se dezvoltă cu o nouă extensie universitară în municipiul Baia Mare, unde 60 de studenți vor urma cursurile Facultății de Medicină, la programul de studiu Asistență medicală generală; ceremonia de deschidere a anului universitar 2023-2024 a avut loc marți, 3 octombrie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Cine asigură pregătirea viitoarelor cadre medicale

În cadrul noii extensii universitare din Baia Mare, pregătirea studenților va fi asigurată de cadrele didactice ale Facultății de Medicină, precum și de cadre universitare asociate, profesioniști ai Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”. Examenul de admitere a avut loc în data de 21 septembrie, iar concurența a fost de 3 trei candidați pe un loc.

Rezultatele au fost pe măsura exigențelor, patru candidați obținând nota 10, iar cea mai mică notă, la taxă, a fost 8.70.

„Acest demers este, în primul rând, o inițiativă de responsabilitate socială din partea
universității noastre. Dorim să venim în sprijinul tinerilor care aspiră la o carieră în
domeniul sănătății, dar care, din diverse motive, nu pot studia la Cluj-Napoca sau în alt
centru universitar din țară. În plus, am venit în întâmpinarea cererii tot mai crescute pentru
această specializare, asumându-ne misiunea de a pregăti cadre medicale care se vor bucura de o inserție de 100% pe piața muncii.

Ne bucurăm de o foarte bună colaborare cu autoritățile locale, Consiliul Județean Maramureș, Primăria Baia-Mare și Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș, care au sprijinit inițiativa noastră”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Reper important în istoria UMF „Iuliu Hațieganu” și pas decisiv în dezvoltarea mediului academic al județului Maramureș

„Evenimentul, care a marcat un reper important în istoria UMF „Iuliu Hațieganu” și pas
decisiv în dezvoltarea mediului academic al județului Maramureș, s-a desfășurat în prezența
membrilor conducerii universității clujene, a administrației județene și locale, a studenților și părinților.(…)

Inițiativa de extindere a activității UMF „Iuliu Hațieganu” în Baia Mare demonstrează
implicarea universității în comunitate și în dezvoltarea regională. Prin intermediul acestei noi extensii universitare, UMF „Iuliu Hațieganu” va contribui la formarea de asistenți medicali licențiați, care să răspundă cerințelor sistemului sanitar și să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale oferite pacienților” – precizează UMF într-un comunicat.

La rândul lor, autoritățile mureșene speră ca acest demers să se transforme într-un reper pe harta județelor care pregătesc viitoarele cadre medicale:

„Această reușită este o premieră pentru județul Maramureș, fiind pentru prima dată când
tinerii maramureșeni au ocazia de a urma cursurile universitare la programul de studiu
Asistență medicală generală oferite de UMF Cluj-Napoca, aici, la noi acasă, în Maramureș.
Vom continua să investim în acest proiect, pentru a-l dezvolta la un alt nivel și am încredere că astfel Maramureșul va deveni un reper pe harta județelor în care se formează specialiști în domeniul medical”, a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

UMF „Iuliu Hațieganu” vrea să extindă aici numărul de programe de studiu de trei sau patru ani

Cererea de profesioniști ai sănătății în spitalele din țară este în creștere constantă în ultimii ani, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică iar, în acest context, extinderea activității UMF „Iuliu Hațieganu” în Baia Mare, prin formarea de asistenți medicali, vine în întâmpinarea nevoilor actuale din sistemul de sănătate și va contribui la creșterea calității actului medical, în acest domeniu, în beneficiul pacienților.

Conducerea UMF „Iuliu Hațieganu” transmite că are în vedere ca pe viitor să ofere tinerilor din regiunea de nord-vest a țării mai multe programe de studiu de 180 și 240 de credite, respectiv studii de licență de 3 și 4 ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.