Jurma: Până la finalul lunii am putea avea 400-500 de copii internați cu COVID, din care 40-50 la ATI. Într-o lună, numerele se pot dubla

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma avetizează că, dacă tendința actuală din pandemia de coronavirus se menține, până la finalul acestei luni vom avea între 400 și 500 de copii internați cu COVID-19 în spitale, din care circa 40-50, la Terapie Intensivă.

”Să ai copilul internat în spital din cauza COVID-19 este o încercare grea pentru orice familie. Să ai, însă, copilul internat la terapie intensivă, să te rogi în fiecare seară să fie în viață când te trezești, este o tragedie pe care nimeni nu dorește nici măcar să și-o imagineze. Este, însă, un preț pe care tot mai multe familii din Romania îl plătesc pentru marea noastră relaxare, din care nu suntem în stare să ieșim nici măcar acum în ceasul al 13-lea. Astfel am încheiat săptămâna cu 18 copii internați la ATI și o creștere medie cu 81% față de săptămâna trecută. Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 și 500 de copii internați în spitale, din care 40 – 50 la ATI. În 4 săptămâni aceste numere se pot dubla din nou”, a scris cercetătorul Octavian Jurma, pe pagina de Facebook.

Cercetătorul punctează că în România copiii sunt mai vulnerabili la infecția cu SARS-CoV-2 decât media europeană din mai multe motive: prevenția este complet ignorată, obezitatea este cronică, iar școlile și orasele nu au terenuri de sport libere pentru copii.

”Din nefericire, din combinația prezenței obligatorii a copiilor în clase și absența obligației adulților de a le asigura siguranța maximă posibilă, face ca infectarea copiilor să devină aprope o obligație în valul 4-Delta. Între siguranța copiilor și relaxarea adulților, am fost din nou de partea adulților iresponsabili. Consecințele se vad deja”, avertizează cercetărorul.

Din fericire, spune cercetătorul, COVID-19 rămâne o boală mult mai ușoară pentru tineri decât pentru vârstinici, minorii reprezentând 0.2% din totalul celor internați.

”Din nefericire, odată internați, prognosticul este doar de 2x mai bun decât al adulților. Astfel, 7% din copii internați sunt la ATI, în vreme ce 12% din adulți internați sunt la ATI.
Câte paturi ATI avem la pediatrie? Pe hârtie în jur de 100, dar am primit asigurări la debutul valului 4 că minorii se pot interna și în secțiile de ATI pentru adulți. Problema aici este însă că paturile de adulți in ATI se epuizează mai repde decât cele pentru copii și e puțin probabil ca atunci când vor fi nevoie de ele se vor găsi cu ușurintă”, a explicat cercetătorul Octavian Jurma.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.