57.000 de români înregistrați ca potențiali donatori de celule stem

„Fac apel la o șansă la viață!” este mesajul lansat de ministrul sănătății, Sorina Pintea, la conferința organizată în cadrul campaniei „Donează o șansă la viață!”. Proiectul își propune creșterea informării cu privire la donarea de celule stem hematopoietice, respectiv conștientizarea importanței înscrierii în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

 

187 de pacienți transplantați

 

Până în prezent 57 de mii de donatori români s-au înscris în Registrul Donatorilor de Celule Stem, dintre care șapte mii în anul 2018, a anunțat directorul general al RNDVCSH, Aurora Dragomirișteanu.

De la înființarea registrului, în urmă cu cinci ani, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice primite de la donatori neînrudiți; dintre aceștia, doar șapte au reușit să găsească donatori compatibili în România. În prezent, 43 de pacienți așteaptă să găsească donatorul compatibil.

Aurora Dragomirișteanu a afirmat că este nevoie de cât mai mulți donatori pentru ca șansa la viață a celor aflați în situații dramatice și care așteaptă donatorul compatibil să crească. Potrivit acesteia, la sfârșitul lunii trecute, RNDVCSH avea 57 de mii de donatori înregistrați, însă mai puțin de 1% din cei înscriși ajung să aibă șansa să trateze pe cineva.

„În mai puțin de cinci ani de când ne-am înființat, sunt 15 români care au donat. Luna asta sunt în evaluare și se pregătesc să doneze alți trei români, doi pentru pacienți români și unul pentru un pacient străin. Suntem un registru în care cei înscriși sunt tineri, deci numărul celor care ies din registru la 65 de ani și sunt sănătoși este mic. Mai mult de 20% din cei înscriși sunt sub 20 de ani, peste 70% sunt cuprinși între 20 și 45 de ani și sub 10% sunt peste 45 de ani acum. Va trebui ca numărul celor înscriși să fie mult mai mare ca să compensăm numărul celor care ies din registru.”

 

Procedură simplificată

 

Ministrul sănătății afirmă că procedura de înscriere online crește șansele găsirii unui donator compatibil. Înscrierea online ar urma să faciliteze posibilitatea voluntarilor care vor să se înscrie în registru pentru a dona celule stem. Înscrierea se face pe site, unde trebuie completate câteva date, iar donatorul va primi un kit cu instrucțiuni pentru a recolta câteva celule, a explicat Aurora Dragomirișteanu. Procedura este ca un exsudat faringian și se face de pe mucoasa din interiorul obrajilor. Ulterior, proba este trimisă la centrul specializat și se așteaptă confirmarea dacă donatorul poate fi înscris în RNDVCSH.

În țară, au permisiunea de a face înscrieri în registrul de donatori, centrele de transfuzie din Arad, Bacău, Caracal, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Slobozia, Tg. Mureș și Timișoara și patru spitale (Institutul Regional de Oncologie Iași, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență București).

RNDVCSH a marcat Ziua mondială a donatorilor de celule stem (15 septembrie) prin campania „Donează o șansă la viață”, alăturându-se astfel celor 55 de țări din lume care au sărbătorit această zi. Registrele din cele 55 de țări numără aproape 34 de milioane de potențiali donatori. Fiecare dintre aceștia reprezintă o șansă la viață pentru pacienți din întreaga lume.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.