60.000 de cazuri de accidente vasculare cerebrale se înregistrează anual în România; 8.200 de pacienți mor

Șaizeci de mii de cazuri de accidente vasculare cerebrale (AVC) se înregistrează anual în România, iar 8.200 de pacienți mor în fiecare an în urma unui AVC. Sunt concluziile unui studiu citat de președintele Societății de Neurologie din România, prof. dr. Bigdan Ovidiu Popescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, marcată astăzi.

„În România sunt anual aproximativ 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apar pe fond de fibrilație atrială. De altfel, pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta AVC dacă nu este diagnosticat și tratat la timp, iar anual, 8.200 de români mor în urma unui AVC. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Există tratamente de prevenție a AVC pe fond de fibrilație atrială, mai ales cu noile generații de anticoagulante, care nu mai necesită monitorizare permanentă. Prin această prevenție reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienții diagnosticați si tratați”, a a spus prof. dr. Popescu.

Cauzele de producere a accidetului vascular cerebral sunt multiple: HTA (hipertesiunea arterială), diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta, sindromul de apnee în somn etc. De asemenea, este important de menționat că pacientul care face AVC pe fond de fibrilatie atrială ramâne cu deficite neurologice importante și care dau dizabilitate pe termen lung (invaliditate motorie și cognitivă, depresie etc), inclusiv afectarea familiilor acestor pacienți.

„Fibrilația atrială (FA) este, poate, cea mai frecventă aritmie cardiacă și netratată duce la AVC (până la deces sau invaliditate). În plus, FA tratată necorespunzător poate să deterioreze funcția cardiacă și să ajungă în final la Insuficiență Cardiacă (IC) cu toate consecințele ei”, consideră cardiologul Dr. Ana-Maria Vintilă.

În ghidul Societății Europene de Cardiologie din 2016, la mulţi pacienţi insuficienţa cardiacă şi fibrilația atrială coincide, acestea sunt legate de factori de risc similari. Singura terapie cu efect dovedit la aceşti pacienţi este anticoagularea cu anticoagulantul oral adecvat care trebuie prescris la toţi pacienţii cu risc de accident vascular cerebral și poate prelungi supravieţuirea. Ca urmare, prevenirea factorilor de risc a AVC, inclusiv fibrilația atrială și insuficieța cardiacă pot reduce cu 80% riscul de producere a AVC, se arată într-un comunicat de presă

„Trei lucruri importante ar trebui făcute: depistarea la nivel de medic de familie, în al doilea rând, tratamentul să fie accesibil populației din Romania, deci să existe o rambursare a lor prin programele dedicate ale Ministerului Sănătății și CNAS. În al treilea rând, să existe posibilitatea să monitorizăm și să urmărim pacienții”, explică prof. dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

„Fibrilația atrială este una dintre cele mai frecvente aritmii, cu o gravitate extremă prin complicațiile ei. Este nevoie să putem trimite pacienții pentru investigații de bază și decontarea investigațiilor din filă de buget de paraclinic pentru pacienții la risc (cei cu factori de risc multiplu sau cei peste 65 ani)”, subliniază și dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

„Fibrilația atrială este o problemă de sănătate publică. Toate demersurile necesare, prezentate de specialiști, trebuie să fie sprijinite. Aceste demersuri vor avea sprijinul direct și indirect al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, pe lângă Ministerul Sănătății și CNAS”, a dat asigurări și conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

 

Recomandările Ministerului Sănătății

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei verificarea regulată a tensiunii arteriale, descurajarea fumatului şi a consumului cronic de alcool în cantităţi mari, se recomandă, de asemenea, activitatea fizică regulată şi o dietă cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi fibre. MS amintește că, începând din 2015, derulează programul pilot „Acțiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervențional al AVC” prin intermediul căruia pacienții cu AVC ischemic acut pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 – 5 ore de la debutul primelor simptome.

Anul acesta, Ministerul Sănătății a extins programul pilot ‘Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC’, de la 10 la 43 de spitale distribuite pe teritoriul a 36 de județe și municipiul București. Se așteaptă ca, în următorii doi ani, aproximativ 6.000 de pacienți cu AVC să beneficieze de acest tip de terapie, ceea ce va duce la o scăderea semnificativă a consecințelor extrem de severe ale acestei afecțiuni.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.