600 de potențiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice înscriși în baza de date a Centrului Donatorilor Voluntari din Iași

Din anul 2013 și până în prezent în baza de date a Centrului Donatorilor Voluntari din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași, bază de date conectată cu Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, s-au înscris aproximativ 600 de voluntari, potențiali donatori, potrivit conf. dr. Albu, coordonatorul Centrului Donatorilor Voluntari de celule stem din Institutul Regional de Oncologie Iași.

”Avem în jur de 600 de voluntari înscriși și nu sunt neapărat din Iași, ci sunt din toată regiunea Moldovei, fiecare cum a ajuns la noi să se înscrie. Noi avem o particularitate. Fiind un centru în cadrul unui spital, recrutarea voluntarilor se face doar pe bază de promovare, de informare. (…) 600 pare un număr mic, dar este un număr de voluntari care a beneficiat de foarte multă instruire, de foarte multă explicație”, a declarat coordonatorul Centrului Donatorilor Voluntari de celule stem din Institutul Regional de Oncologie Iași pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Conf. dr. Elena Albu: Avem în România centre de transplant, avem dotări și specialiști la standarde internaționale

Conf. dr. Elena Albu a mai atras atenția asupra faptului că România are centre de transplant bine dotate și specialiști foarte bine instruiți, dar numărul donatorilor de celule stem hematopoietice este încă mic. De aceea informarea asupra importanței donării de celule stem hematopoietice este extrem de importantă și trebuie să continue.

”Activitățile de promovare continuă pentru a informa cât mai multă lume de faptul că este foarte important să avem o bază de date în care să înscriem persoane sănătoase care au intenția de a fi generoși și de a dona celule stem pentru un bolnav care necesită transplant medular. Este nevooie de această bază de date pentru că noi suntem foarte diferiți unii de alții și trebuie să căutăm într-o bază foarte mare ca să identificăm o persoană compatibilă cu noi. E foarte important ca această bază de date să fie dezvoltată pe fiecare arie geografică, deci în fiecare țară, pentru că avem mai multe șanse să găsim pe cineva asemănător nouă. Dacă baza de date, cea națională, ar fi foarte mare atunci într-un timp foarte scurt fiecare ar putea să găsească un donator compatibil daca ar avea nevoie. Iar pentru bolnav soluția de a face transplant medular este singura care ar putea să aducă vindecarea bolii sau, cel mai exact spus, un control al bolii pe perioadă cât mai lungă. De aceea ar trebui să informăm cât mai multă lume să știm că există posibilitatea ca un bolnav cu o astfel de boală și cu un astfel de tratament să poată face transplantul în România. Avem în România centre de transplant, avem dotări și specialiști la standarde internaționale. Pentru un bolnav ar fi mult mai ușor, mult mai comod să ajungă la un spital în România decât să ajungă la un spital oriunde altundeva în lume și în felul acesta putem să avem grijă de sănătatea familiei noastre, a comunității noastre și să oferim astfel de solutii”, a precizat conf. dr. Elena Albu.

Studenții mediciniști din Iași ajută la promovarea donării de celule stem hematopoietice

Câțiva studenți mediciniști din Iași din cadrul Societății Studenților Mediciniști Iași (SSMI Iași) s-au oferit voluntar să promoveze, în perioada 21-27 septembrie 2020, donarea de celule stem hematopoietice. Ei vor fi săptămâna aceasta la Centrul de Transfuzii Iași și vor încerca să informeze și să convingă cât mai multe persoane să devină potențiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

”Avem un numpăr de 20 de voluntari care s-au adunat la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Voluntarii au stat la standuri, la corturile inființate în curtea Institutului Regional de Oncologie și așteptau persoane care doreau să se încrie în Registru. Odată ajunse acolo, acestor persoane li se recoltau anumite analize și se înscriau în Registru. Mai departe, potrivit procedurii, în momentul în care analizele sunt conforme și o persoană devine potențial donator compatibil cu un pacient atunci acea persoană va fi din nou sunată pentru a se prezenta în vederea recoltării în sine de celule stem. Recoltarea se face din sângele periferic și este asemănătoare cu o donare normală de sânge. (…) Practic studenții mediciniști din partea SSMI Iași promovează donarea de celule stem hematopoietice prin distribuirea de flyere și broșuri pe străzi. (…) Iașul are un extrem potențial în ceea ce privește aparatura, personalul medical, chiar se poate face un transplant în condițiile cele mai bune doar că nu avem suficienți donatori. Sperăm să schimbăm acest lucru în decursul anilor”, a declarat pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro Alexandra Strugariu, coordonatorul voluntarilor din cadrul Societății Studenților Mediciniști Iași.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.