65 de donatori de organe din rândul persoanelor aflate în moarte cerebrală, în 2019, număr egal cu cel din întreg anul 2018

După doi ani în care activitatea de transplant de orgame a cunoscut o scădere dramatică în România, lucrurile încep să intre pe un făgaș normal. Din luna martie și până acum, în țara noastră au existat 65 de donatori în moarte cerebrală, număr egal cu cel pe întreg anul 2018. Cifrele au fost prezentate de dr. Radu Zamfir, președintele Agenției Naționale de Transplant (ANT), în cadrul celei de-a IX-a Reuniuni naţionale a tuturor coordonatorilor de transplant din România şi a persoanelor responsabile cu identificarea donatorilor potenţiali aflaţi în moarte cerebrală (KDP).

„În anul curent, avem 210 identificări de pacienți în moarte cerebrală, dintre care 65 au devenit donatori reali, cu o rată de refuz de 22,98 la sută. Organele prelevate au fost 11 corduri, 7 perechi de plămâni, 54 grefe hepatice, 120 grefe renale. Numărul de transplanturi realizate în România cu organe donate de la donatori în moarte cerebrală au fost 6 transplanturi cardiace, 3 pulmonare, 48 de transplanturi hepatice și 115 transplanturi renale. Către Eurotransplant au fost exportate 4 grafe cardiace. Au existat 8 raportări de grefe pulmonare, dar în patru situații organele nu au fost prelevate. A existat și o grefă hepatică.

În cazul transplanturilor realizate cu donator în viață au existat 7 transplanturi de ficat și 46 de rinichi”, a explicat dr. Radu Zamfir.

Președintele ANT a prezentat și situația centrelor care au efectuat prelevare de organe în 2019.

„Activitatea pe centre a fost cea mai prolifică la Spitalul Floreasca, cu 17 donatori. Au urmat Spitalul Oradea, cu 14, Baia Mare, cu 12, Târgu Mureș – 2, Cluj – 4, Iași – 4, Timișoara – 3, Deva 3, Arad – 1, Sibiu – 1, Sfântu Gheorghe – 1, Buzău – 1, Spitalul Elias – 1, Spitalul Satu Mare – 1”, a declarat dr. Zamfir. El a adăugat că, în momentul de față, avem 49 de centre acreditate pentru recoltarea de organe. În fiecare spital acreditat există un key donation person (persoană responsabilă cu identificarea donatorilor potenţiali aflaţi în moarte cerebrală) și un coordonator de transplant intraspitalicesc.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.