Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun: România înregistrează decalaje importante faţă de alte state UE în prevenirea şi combaterea cancerului

România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea cancerului, a declarat, miercuri, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

„Ştim cu toţii că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului, aşa cum reiese din profilul de ţară privind cancerul, factorii de risc comportamental au prevalenţă mare în România, fiind necesare eforturi suplimentare de prevenţie, depistare precoce. Screeningul are o acoperire foarte scăzută, cu precădere în rândul persoanelor cu venituri mici şi cu un nivel de educaţie redus şi al celor care locuiesc în mediul rural”, a spus medicul.

Totodată, a subliniat consilieul prezidențial, „pacienții se confruntă cu bariere financiare și de acces legate de distribuția inegală a serviciilor de sănătate pe teritoriul țării, cu lipsa de continuitate între diverse niveluri de furnizare a asistenței medicale, timpul de așteptare pentru niole terapii este semnificativ, deficitul de personal pune o presiune suplimentară. Toate acestea au drept consecințe o mortalitate prin cancer mare și o supraviețuire la cinci ani mai redusă decât media Uniunii Europene”.

Consilierul prezidențial a amintit că Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost  elaborat după Planul european și urmărește direcțiile stratgice stabilite la nivelul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Aș aminti în mod special proritizarea medicinei personalizate în mamangementul cancerului pe cele toate patru domenii de acțiune: prevenție, depistare precoce, tratament și îngrijire”, a mai spus conf univ. dr. diana Loreta Păun.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.