ANPC: Cum ar trebui selectate ouăle, mielul și vinul de pe masa de Paști în condiții de siguranță sanitară

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) informează populația cu privire la detaliile decare ar trebui să țină seama atunci când achiziționează carnea de miel, ouăle și vinul nelipsite de pe masa de Paști, care sunt la mare căutare în această perioadă, pentru a avea parte de produse de calitate, care să nu pună sănătatea sau bugetul cetățenilor în pericol.

Astfel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, le recomandă românilor ca, în preajma sărbătorilor de Paști, să fie prudenți la achiziționarea alimentelor amintite din locuri nesigure și neautorizate, din „portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul oferit este mai mic.

Criteriile de care trebuie să se țină seama când se cumpără carnea

„Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.
Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate eliberabon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine.

Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Carnea achiziționată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider. Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului, nu trebuie achiziționate” – menționează Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

Cum trebuie selectate ouăle de Paști și vopseaua aceastora

„Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant.

Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind:

  • categoria de calitate (A);
  • categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate):
XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;
M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;
S – mic: greutate mai mică de 53 g;
  • o indicație a metodei de creștere a găinilor;
  • o explicație a semnificației codului producătorului;
  • data de valabilitate minimă” – precizează directorul ANPC.
Acesta a făcut referiri și la modul de achiziționare a vopselei de ouă: „se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină:
  • numele și adresa producătorului
  • lista ingredientelor
  • instrucțiuni de utilizare
  • data durabilității minimale
Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile.
Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate” avertiează autoritățile.

Cum trebuie ales vinul pentru masa de sărbători

Potrivit inspectorilor ANPC, conținutul etichetei oricărei sticle de vin trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul și data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% din volum.
„Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie iar la întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri.
Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor” se mai menționează în comunicatul ANPC.

Abateri de la normele de siguranță sanitară descoperite de ANPC în anii anteriori

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, conform sursei citate, comisarii ANPC au constatat următoarele abateri la comercializare ouălor comercializate în preajma sărbătorilor pascale: data durabilității minimale depășită sau pentru care nu s-a putut stabili încadrarea în termenul de valabilitate (marcare ilizibilă), produse depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandărilor de a se păstra la loc răcoros, comercializarea de ouă sparte, crăpate sau murdare, acoperite de corpuri străine sau neafişarea la locul de vânzare a acestora în vrac a informaţiilor obligatorii  – prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului și data durabilităţii minimale) – utilizarea unor spații de depozitare sau de expunere la vânzare improprii, neigienizate sau deteriorate. 
Referitor la pigmenții folosiți la colorarea ouălor de Paști, s-au depistat abateri referitoare la data durabilității minimale depășită de 5-7 luni, comercializarea sub denumirea de „vopsea de ouă” a unor coloranţi fără elemente de identificare și caracterizare.
În cazul băuturilor alcoolice, s-au depistat neindicarea componentelor cu potențial alergen – dioxid de sulf pentru vinul (alb și roșu) comercializat vrac.

Atenție la alimentele prezentate drept „produse țărănești”, ar putea fi o minciună cu mulți conservanți

De asemenea, în urma controalelor din piețe s-au constatat înșelăciuni privitoare la produsele prezentate ca fiind produse în gospodării prin înscrierea de informații ce puteau induce în eroare consumatorul prin prezentarea preparatelor din carne ca fiind „produse țărănești”, la care s-au depistat de fapt dextroză, conservanți (azotit de sodiu), antioxidanți (acid ascorbic), potențiator de gust (monoglutamat de sodiu).
În privința produselor prapor congelat și limbă vită s-a constatat schimbarea stării termice din produse refrigerate în produse congelate iar la comercializare de carne de mierl s-au descoperit părți de carcasă netoaletată, cu urme de blană sau organe congelate ambalate la pungi de 1 kg expuse, în vederea comercializării, în ambalaje deteriorate (sparte) şi fără clipsuri care să închidă ambalajul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.