Iași: Bilanț final pentru două proiecte dedicate prevenției, depistării, diagnosticului și tratamentului precoce al cancerului de col uterin și de sân

Institutul Regional de Oncologie Iași, în parteneriat cu Fundația Enable, au încheiat implementarea proiectelor de screening „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” și „ONCOPREV – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, ambele cofinanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.
Conferința de închidere a avut loc marți, în amfiteatrul IRO, în prezența echipei medicale și de implementare a proiectului dar și a reprezentanților Fundației Enable.

Datele finale ale indicatorilor realizați în cadrul celor două proiecte vor fi făcute publice la începutul anului 2024

Valoarea totală a proiectului ONCOFEM a fost de 38.174.757,66 lei, iar proiectul s-a implementat pe o perioada de 42 luni în 12 județe din regiunile nord est și sud est.
 Valoarea totala a proiectului ONCOPREV a fost de 50.239.256 lei, iar proiectul s-a implementat pe o perioadă de 42 luni în șase județe din regiunea nord est.
Rezultate atinse ONCOPREV, potrivit datelor personalului amintit:
– 34.924 femei selectate și testate
– 165.000 persoane informate
Rezultate atinse ONCOFEM:
– 23.835 de femei selectate și testate
– 45.000 persoane informate

Depistarea cât mai precoce a unei regiuni afectate oncologic este un beneficiu uman şi financiar

Este obligatoriu ca screeningul să facă parte din activitatea oricărui institut oncologic şi chiar din activitatea normală a oricărui spital judeţean care are posibilităţile de depistare şi tratament oncologic – a subliniat, miercuri, în contextul amintit, Adrian Pantazescu, medic chirurg la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi.

„De fapt, latura oncologică a patologiei umane iese din ce în ce mai mult în evidenţă, astăzi fiind pe locul 3-4 în ceea ce priveşte morbiditatea generală. Soluţia este foarte simplă: screeningul. Şi o spune cineva care a fost preocupat mai mult de latura curativă. Nu aş vrea să mai arăt vreodată imaginile cu cancerele de sân pe care le-am operat la începutul anilor ’90. Problema oncologică nu se poate rezuma numai la un proiect a cărui finalitate închide aspectul. De aceea, decidenţii sanitari locali, dar mai ales Ministerul Sănătăţii, trebuie să ia foarte serios ce înseamnă boală oncologică, ce înseamnă screening, ce înseamnă tratament, spitale, medicaţie atât curativă, cât şi preventivă. Problema oncologică este o problemă de siguranţă naţională. Un popor sănătos e un popor puternic, un popor bolnav nu există”, a precizat specialistul.

„Marea majoritate a beneficiarelor programului au declarat că nu au fost la medic în ultimii 10-15 ani”, a subliniat Mirela Cimpoi, managerul proiectului.

Personalul implicat în proiectul ONCOPREV derulat de IRO doresc o mai mare implicare din partea medicilor de familie: „Scopul proiectului a fost de a crea un acces facil femeilor care nu au acces la sistemul de sănătate şi celor care nu au educaţie sanitară. Chiar dacă am întâmpinat dificultăţi privind derularea proiectului, am observat o scădere a vârstei la care se diagnostichează practic cancerul de col uterin. De aceea e important să continuăm acest screening, mai ales în cazul pacientelor neasigurate. Pe lângă faptul că am efectuat screeningul de prevenţie, am efectuat şi investigaţii suplimentare. În cadrul proiectului am efectuat 80 de colposcopii, iar la unele paciente, unele dintre ele neasigurate, s-au efectuat şi biopsii la nivelul colului. De asemenea, s-au efectuat şi proceduri ablative, în jur de 580. Au fost diagnosticate 77 de paciente cu leziuni canceroase la nivelul colului. Sperăm ca în continuare să beneficiem de un sprijin în continuarea screeningului de cancer de col uterin”, a declarat dr. Flavius Iordache, manager de proiect.

Managerul IRO Iaşi, ec. Mirela Grosu, a subliniat importanţa continuării screeningului gratuit şi prevenţiei mai ales în rândul persoanelor neasigurate medical: „Nu ştim ce se va întâmpla cu activitatea de screening de la 1 ianuarie 2024, cel puţin la nivelul IRO Iaşi. Vom continua această activitate pentru persoanele asigurate medical, care au card de sănătate. Dar nu este important să ne adresăm doar acestei categorii de persoane.

Important este să ne adresăm şi celor care nu beneficiază de asigurare medicală, celor care nu au capacitatea şi posibilitatea de a merge la un medic şi la o unitate de radiologie. Acolo unde informaţia merge mai greu, acolo putem merge noi cu unităţile mobile.

Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să ne includă în Programul Naţional de Screening de depistare a cancerului de col uterin şi de sân, astfel încât să beneficiem în continuare de finanţare”, a mai precizat aceasta.

Foto: Institutul Regional de Oncologie Iași

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.