Antibioticele care vor fi eliberate pentru situaţii de urgenţă, pentru 48 de ore, sunt cele de primă intenţie, cele mai puţin susceptibile să ducă la rezistenţa antimicrobiană, a declarat, joi, prof. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii. ”Nu se vor elibera cele care duc la rezistenţa antimicrobiană”, a subliniat secretarul de stat.
Astfel, pentru situații de urgență vor putea fi eliberate doar 20 de antibiotice din cele peste 80 aflate în anexa ordinului care monitorizează prescrierea şi raportarea eliberării medicamentelor antibiotice şi antifungice de uz sistemic.
“Dacă până acum era posibil pentru situaţii de urgenţă să se elibereze orice tip de antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse. Nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa Ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore. Doar 20 dintre acestea. Numai din prima linie. Dacă se impune un alt fel de tratament, cu un alt antibiotic, recomandăm pacienţilor şi farmaciştilor să îndrume pacientul către unităţile sanitare în vederea tratamentului”, a declarat prof. univ. dr. Adriana Pistol.
Secretarul de stat a precizat că acest ordin ”nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator”.
”Acest ordin al ministrului Sănătăţii nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator. Pe sistemul spitalicesc acest lucru este posibil având date de la Casa Naţională de Sănătate. Nu face altceva decât să impună o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală, ca să înţelegem de ce este nevoie şi pentru ce tip de îmbolnăvire sunt utilizate aceste antibiotice. Raportarea este uzitată, nu este nimic nou pentru farmaciile care eliberează aceste antibiotice. Termenul de implementare a acestei raportări pentru setarea softurilor deja existente în fiecare farmacie este de 60 de zile şi, în plus, acest ordin mai aduce după sine şi posibilitatea ca farmacistul, într-o situaţie de urgenţă, în care ne aflăm în weekend, în zilele libere legale, pacientul să aibă o nevoie posibilă, urgentă pentru un tratament cu antibiotice, să poată decide dacă îi oferă pentru 48 de ore un antibiotic”, a explicat secretarul de stat.
”Prin acest ordin, ca să clarificăm ceea ce se spune, există un model de reţetă. Nu este nevoie de a folosi cine ştie ce tipizat, formular. Ceea ce este cel mai important este ca pe reţetele pe care le avem astăzi la îndemână, ca medici, să trecem informaţiile care sunt solicitate în acel model despre antibioticele pe care le prescrie, respectiv codul de boală, durata administrării şi aşa mai departe. Pentru eliberarea în regim de urgenţă vreau să vă comunic că există o procedură care a fost elaborată de Colegiul Farmaciştilor şi pe care farmaciştii o cunosc, antibioticele nefiind singurele medicamente care se eliberează în regim de urgenţă şi care nu s-a schimbat cu nimic, poate fi aplicată ca pentru celelalte medicamente”, a adăugat secretarul de stat.
Directorul Direcţiei Farmaceutice şi Dispozitive Medicale din Ministerul Sănătăţii, Monica Negovan, a indicat că, în prezent, funcţionează un sistem electronic de raportare, uzitat de toate farmaciile din România încă din 20016, care „va fi actualizat prin introducerea unor date noi, în dreptul fiecărui medicament, care face parte integrantă din acest ordin”.
„O să avem nişte date şi vom analiza consumul. (…) Pe de altă parte, încercăm să dezvoltăm, în perioada următoare, un sistem de eliberare electronică a medicamentelor. Când se va dezvolta sistemul de prescripţie electronică şi în afara sistemului de compensare, atunci, vom vedea în timp real CNP care a ridicat din altă farmacie acel medicament. Nu există încă un termen pentru acest sistem. De aceea, există declaraţia pe propria răspundere. Ne bazăm pe responsabilitatea pacientului că, în cazul unui episod acut, (…) se prezintă la farmacie şi nu a ridicat din altă farmacie”, a spus Negovan.
Potrivit secretarului de stat, actualizarea sistemului se va realiza de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Prof. univ. dr. Adriana Pistol a subliniat că ordinul nu va fi retras.
”Nu vom retrage acest ordin. Tocmai cred că v-am făcut o pledoarie suficient de convingătoare că acest ordin este mai mult decât necesar”, a afirmat prof. univ. dr. Adriana Pistol.
La finalul săptămânii trecute, Ministerul Sănătăţii a emis, printr-un ordin, o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării medicamentelor antibiotice şi antifungice de uz sistemic, în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora.